donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Belangrijke zaken besproken op Caricom Staatshoofdenconferentie

lees ook ...

Lim A Po: Hybrid electoral systems are becoming more commonp...

The Study Committee on Adjustment of the Electoral System's Hans Lim A Po provided an explanation of the precise steps that should be taken in order to change the election system. The most significant...

President Chandrikapersad Santokhi neemt deel aan een reguliere tweedaagse online videoconferentie van CARICOM-staatshoofden op 6 en 07 juli 2021. Op de agenda is ook de kwestie van de natuurrampen geplaatst omdat de Caribische regio elk jaar wordt geteisterd door natuurrampen. Er is bijzondere aandacht besteed aan St. Vincent and the Grenadines, die getroffen werd door een vulkaanuitbarsting.

President Santokhi haalde aan dat ook de eilanden Barbados, St. Lucia en Grenada  indirect zijn getroffen door de eruptie van de vulkaan. Ons staatshoofd bracht ook de wateroverlast van Suriname en Guyana ter sprake. De collectieve aanpak van natuurrampen op regionaal niveau werd benadrukt alsook het belang van The Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA).

De CDEMA is een regionaal intergouvernementeel agentschap voor rampenbeheersing in de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Het agentschap werd in 1991 opgericht als Caribbean Disaster Emergency Response Agency (CDERA), met de primaire verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de noodhulp en hulpverlening aan deelnemende staten die dergelijke hulp nodig hebben. Het ging in 2009 over in CDEMA om de principes en praktijk van Comprehensive Disaster Management (CDM) volledig te omarmen. President Santokhi gaf aan dat de gevolgen van natuurrampen alleen in solidariteit aangepakt zal kunnen worden. “Het is ons ondanks onze moeilijke situatie gelukt om St. Vincent and the Grenadines te ondersteunen en omgekeerd hebben wij hulp gehad van Trinidad and Tobago.”

De President ging ook in op de pandemie en de vaccinatiecampagnes in de regio. Hij zei: “Er zijn landen die al 50 tot 75 procent van hun bevolking gevaccineerd hebben. Deze landen kunnen zich nu meer richten op het herstel van de economie en het ontwikkelen van toerisme bijvoorbeeld”. Het staatshoofd zegt dat het van groot belang is te leren uit de ervaringen van de landen die een hoge vaccinatieratio hebben. “Wij moeten leren van elkaars strategieën. Wij moeten kijken wat deze landen hebben gedaan om het volk bereidwillig te krijgen om zich te laten inenten tegen het Covid-19-virus”.

Wat de president  hopelijk ook meeneemt uit de voorbeelden van landen met een hoge vaccinatie ratio, is hoeveel en welke bijwerkingen en hoeveel doden er zijn na volledige vaccinatie. Dat is wat de burger nodig heeft om te kunnen inschatten of hij/zij het vaccine veilig genoeg vind voor zichzelf om te nemen. Mensen denken namelijk niet collectief,  maar een ieder denkt en beslist voor zichzelf. Dat is altijd zo geweest en de meeste mensen zijn niet van plan hun zelfbeschikkingsrecht op te geven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBelangrijke zaken besproken op Caricom Staatshoofdenconferentie