woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

Belangrijke stap voor de bosbijproductensector: oprichting van coördinatieplatform

lees ook ...

DOE-vertegenwoordiger trekt lijst van A20 bij verkiezingen i...

Wanneer de algemene, vrije en geheime verkiezingen in mei 2025 worden gehouden, zal een vertegenwoordiger van de politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) de lijst van Alternatief 2...

Belanghebbenden uit diverse subsectoren, waaronder honing, podosiri, kokos, cacao, oliën, kruiden en de cosmetica-industrie, hebben onlangs het allereerste multi-stakeholder coördinatieplatform opgericht. Dit platform brengt verzamelaars, producenten, verwerkers, organisaties die bedrijven ondersteunen en overheidsinstellingen samen binnen de bosbijproducten waardeketen.

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), in samenwerking met de ministeries van Landbouw (LVV) en Regionale Ontwikkeling (ROS), heeft dit belangrijke evenement gefaciliteerd, waarbij een managementbestuur en hun vertegenwoordigers zijn gekozen via een democratisch proces. De bosbijproductensector is een niet-traditionele sector met aanzienlijk potentieel om de Surinaamse economie te diversifiëren, waarbij vooral mensen uit rurale gebieden en het binnenland op duurzame wijze betrokken zijn bij ondernemingen en profiteren van deze waardevolle bronnen.

Ondanks groeiende kansen op zowel binnenlandse als internationale markten voor producten zoals podosiri, oliën van maripa, noten en verschillende kruiden die gedijen in het Amazone regenwoud van Suriname, bleef deze sector gedurende decennia te weinig belicht. Met technische ondersteuning van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het SAMAP-project, heeft deze brede sector nu een langetermijnvisie vastgesteld en een strategisch plan voor vijf jaar (2023-2027) ontwikkeld met concrete prioriteiten die jaarlijks zullen worden geïmplementeerd.

Het nieuw gekozen bestuur zal de uitvoering van deze plannen coördineren en de publiek-private samenwerking versterken die door de deelnemende belanghebbenden wordt omarmd. Het bestuur van het bosbijproducten platform bestaat uit negen leden, met sterke vertegenwoordiging vanuit de private sector en de deelname van belangrijke ministeries zoals LVV, EZOTI en ROS. Het bestuur wordt tevens ondersteund door een adviesraad met deelname van academische, financiële en andere ondersteunende organisaties.

De directeur van Landbouw, Jeetendra Kalloe van LVV, feliciteerde het nieuwe bestuur van het bosbijproducten platform en benadrukte de actieve betrokkenheid van de ministeries om samen te werken en partnerschappen aan te gaan met alle belanghebbenden om de sector te bevorderen, veerkrachtiger en duurzamer te maken en verbeterde toegang tot de markt te bereiken.

De nieuw gekozen voorzitter, Cyrano Asoiti, die tevens de Subsector Podosiri vertegenwoordigt, aanvaardde de positie met grote eer en nederigheid. Hij sprak de intentie uit om samen met alle belanghebbenden aan de kansen en mogelijkheden van deze specifieke sector te werken.

Dit is het derde platform dat met de steun van FAO/SAMAP in Suriname is opgericht, naast de reeds operationele Fruit & Groenten Export en Cassave Platforms.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBelangrijke stap voor de bosbijproductensector: oprichting van coördinatieplatform