Minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is geconfronteerd met onregelmatigheden binnen het schoolvervoer. De bewindsman heeft dat donderdag jongstleden meegedeeld in De Nationale Assemblee. Ambtenaren in dienst van het ministerie en hun naaste familie blijken bushouders te zijn, die hun diensten aanbieden aan het departement. Dit is conflict of interest. Het systeem is inefficiënt.
De minister zal deze zaak onderzoeken. Schooltransport kent 745 trajecten, waarvoor het ministerie maandelijks SRD 34 miljoen betaalt. “Wat we zien is een bron van corruptie en heel tegenstrijdige gedragingen van bushouders en -eigenaren. Het is ook een politiek gevoelig onderwerp, omdat het te maken heeft met een soort concurrentie onder bushouders, waarbij men probeert zoveel mogelijk trajecten binnen te krijgen.” Zo sprak de bewindsman over deze “zeer gevoelig dossier” dat verder onderzocht moet worden.
Duidelijk voor de bewindsman is dat het aantrekken van schoolbussen niet op een transparante en neutrale wijze geschied, maar het blijkt dat personen die zijn gelieerd aan de partij die het zeggenschap heeft over het departement de contracten krijgen.
Ori wil voortaan transparantie bij de werving en selectie van schoolvervoer. Alleen zij die aan de voorwaarden en eisen voldoen moeten in aanmerking komen voor de contracten. “Er is enorm veel werk te verrichten op dit gebied om de transparantie rond dit proces helder te maken in een stel heel transparante regels om de zaak beter te kunnen ordenen.”
Zelfs de controle is corrupt. Bushouders worden op de hoogte gesteld, wanneer, en op welke trajecten er inspectie komt door de controledienst. Controleurs worden met steekpenningen zoet gehouden, om te voorkomen dat zij het juiste verslag doen. Maatregelen zullen getroffen worden hiertegen. Een commissie zal worden ingezet om de onregelmatigheden te onderzoeken.
Bron: de Ware Tijd