maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Beheersbaar houden Covid-19 in binnenland grootste uitdaging MZ in 2021

lees ook ...

Minister Nurmohamed biedt excuses aan in DNA voor controvers...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft tijdens een zitting van De Nationale Assemblee (DNA) zijn verontschuldigingen aangeboden voor uitspraken die hij eerder in de media had gedaan, waarb...

De Medische Zending (MZ) heeft vanwege de moeilijke financiële positie van de overheid 2021 met 58 procent van de benodigde subsidie voor exploitatiekosten geprobeerd om de gezondheidszorg in het binnenland in stand te houden. Dit heeft geresulteerd in tekorten aan medicamenten en medische verbruiksartikelen, achterstallig onderhoud en minder ‘outreach’ activiteiten, waardoor gemeenschappen niet adequaat konden worden bediend.

Het vertrek van de Cubaanse artsen heeft ook zijn stempel gedrukt op de lokale gemeenschappen. Met steun en hulp van lokale- en internationale organisaties heeft MZ hoe dan ook geprobeerd om het hoofd boven water te houden.

Directeur Herman Jintie zegt dat MZ mag terugblikken op een jaar vol met uitdagingen, maar ook zegeningen. De Covid-19-situatie beheersbaar houden in het binnenland was de grootste uitdaging. Daarnaast was het beschikbaar krijgen van fondsen om het reguliere werk te doen niet makkelijk.

De opzet en implementatie van het elektronisch patiëntendossier met steun van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) kan gezien worden als een van de vele positieve ontwikkelingen van 2021. Ook het afleveren van elf gezondheidszorgassistenten, de start van de bouw van polikliniek Curuni en het beheersbaar houden van de twee malaria-uitbraken in Palumeu en Tepoe kunnen worden genoemd.

Na jaren is het MZ gelukt, met steun van het ministerie van Volksgezondheid (Malariaprogramma) om de opleiding tot malaria microscopisten aan te vangen. Het contact met de gemeenschappen in het binnenland is dankzij de Covid-pandemie hechter geworden en MZ en gemeenschappen samen zullen antwoord moeten geven op de vele gezondheid gerelateerde vragen.

MZ stapt met een nieuw beleidsplan in handen het jaar 2022 in met als thema: ‘overleven en excelleren in uitdagende tijden door teamwerk, focus en passie bij het toepassen van MZ integrated primary health care.’

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeheersbaar houden Covid-19 in binnenland grootste uitdaging MZ in 2021