woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
0
(0)

Beëdiging van ontbrekende leden Constitutioneel Hof herstelt operationele capaciteit

lees ook ...

Nationale veiligheidsaanpak: politie en militairen nemen act...

Tijdens een bijeenkomst in De Nationale Assemblee op donderdagavond hebben de ministers Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Krishna Mathoera van Defensie aangekondigd dat er onmiddellijk acti...

Op donderdag zullen de ontbrekende secretaris, ondervoorzitter en lid van het Constitutioneel Hof (CHof) worden beëdigd, waarmee het instituut weer volledig operationeel zal zijn. Rakeshkoemar Kanhai zal worden beëdigd als secretaris door voorzitter Gloria Stirling, waardoor het weer mogelijk wordt om verzoekschriften in te dienen.

De VHP en de ABOP hebben eerder hun kandidaten voorgedragen voor het CHof. De juristen en voormalige ministers Geetapersad Gangaram Panday en Richel Apinsa zullen vanaf donderdag deel uitmaken van het instituut. Gangaram Panday zal de functie van ondervoorzitter bekleden, terwijl Apinsa als lid zal fungeren. De posities stonden lange tijd open, maar zullen nu worden ingevuld. De nieuwe leden van het CHof zullen donderdag aan het publiek worden voorgesteld, waarvoor de media zijn uitgenodigd.

Volgens de wet is het niet mogelijk om een verzoekschrift in te dienen zonder een secretaris of plaatsvervangend secretaris. Hoewel er slechts één plaatsvervangend secretaris was, die onlangs elders een nieuwe uitdaging heeft gevonden, was de procedure voor het benoemen van een nieuwe secretaris nog niet afgerond. Dit leidde tot frustratie bij partijen zoals DA’91 en De Nieuwe Leeuw, die via een advocaat de waarborgsom voor deelname aan verkiezingen willen toetsen, maar geen verzoekschrift konden indienen vanwege dit gebrek.

Naast het gebrek aan personele middelen ontbreken ook materiële tools die nodig zijn voor een goed functioneren van het CHof. Momenteel wordt hierover overleg gevoerd met het ministerie van Justitie en Politie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeëdiging van ontbrekende leden Constitutioneel Hof herstelt operationele capaciteit