Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bedrijven niet verzekerd tegen bedrijfsongevallen

Geplaatst

op

Werkgevers hebben de plicht om er voor te zorgen dat werkzaamheden zo veilig en gezond mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Echter is driekwart van de 110.000 werknemers in de particuliere sector is niet verzekerd omdat veel bedrijven het geld hiervoor niet willen uitgeven.

In 2016 werden er ongeveer vijfhonderd bedrijfsongevallen geregistreerd bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Volgens Inspecteur-generaal John Courtar gaat het voornamelijk om werknemers waarvan de werkgever niet verzekerd is voor bedrijfsongevallen, terwijl dat wettelijk verplicht is. De Arbeidsinspectie zal deze werkgevers opsporen, waarna zij via het snelrecht alsnog beboet zullen worden, aldus Courtar.

De arbeidsinspectie beschikt over te weinig inspecteurs om de bedrijven te controleren. Daarom wordt er aan een systeem gewerkt waarmee de Arbeidsinspectie makkelijker kan nagaan gaan welke bedrijven geen ongevallenverzekering hebben, om zo misstanden sneller te signaleren en op te sporen.

De voorlopige cijfers die de inspectie heeft gekregen van de verzekerings- maatschappijen, voor de periode januari tot en met november 2016, bedraagt 471 bedrijfsongevallen, waarvan 9 met een dodelijke afloop. Dit ligt totaal iets lager dan de voorlopige cijfers die geregistreed staan bij het SEH. Met 272 noteerde Fatum de meeste bedrijfsongevallen, gevolgd door Self Reliance met 148, Assuria 33 en Parsasco 18. Courtar verwacht dat deze aantallen naar boven bijgesteld zullen worden omdat nog niet alle zaken zijn afgewikkeld door de verzekeringsbedrijven.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Speler in Surinaamse megadrugszaak vermoord

Geplaatst

op

By

Paramaribo – De eigenaar van het rijstbedrijf in Suriname dat centraal staat in de grootste cocaïnevangst ooit in het land, is vermoord. Zijn lichaam is in Guyana gevonden. Nitender Oemrawsingh verdween na de vangst van 2355 kilo coke.

Dat meldt hetSurinaamse Star Nieuws en wordt bevestigd door de advocaat van Oemrawsingh. Dedrugs waren verstopt in containers met rijst van zijn bedrijf.

Er werd inSuriname al uitgegaan van zijn dood. Oemrawsingh heeft waarschijnlijk moetenboeten voor de vangst of – zo zeggen bronnen van De Telegraaf in Paramaribo –topcriminelen of corrupte connecties van deze criminelen proberen met zijn doodte voorkomen dat meer bekend wordt over de smokkelaars.

De partijrijst met de coke was bestemd voor Europa. Suriname speelt de laatste jaren eensteeds grotere rol bij de smokkel van cocaïne. De drugs uit landen als Colombiaen Peru gaan via het land naar Spanje, Frankrijk en Nederland. Bronnen in dehaven van Paramaribo die deze krant regelmatig tippen over drugsvangsten meldendat er 4850 kilo cocaïne zat in de containers, maar dat er slechts 2344,5 kilois aangegeven.

De corruptieis groot. In mei vorig jaar werden luchthavenmedewerkers vanvliegtuigmaatschappij SLM opgepakt voor de smokkel van cocaïne inbagagecontainers naar Nederland. Nederlandse criminelen zijn nauw betrokken bijde smokkel van coke vanuit het land. Het gaat om leden van motorbendes en ookde ’Mocro-maffia’ zou nauw betrokken zijn bij smokkel.

Zo zou Gerel Palm, een voortvluchtige crimineel dieverdacht wordt van een liquidatie en pogingen daartoe in Nederland, zich inSuriname ophouden. Palm wordt door justitie gezien als een van de belangrijksteschutters van het eveneens voortvluchtige kopstuk van de Mocro-maffia, RidouanTaghi.

Dewaarnemend politiechef, Prade, ligt zwaar onder vuur. Hij zei eerder dat ervier verdachten in beeld waren, maar verzuimde die op te pakken. Eerderonthulde De Telegraaf al dat mensen uit de directe omgeving van president DesiBouterse opdoken in een groot witwasonderzoek in Nederland. Ook een man uitAlmere die eerder verdachte was in de megacocaïnezaak Tidore, dook op in hetonderzoek.

Lees verder

Suriname

Moordenaar schoonmoeder nog steeds voortvluchtig

Geplaatst

op

By

De 51-jarige mevrouw Yvonne Ronowidjojo (RIP)/Foto via Facebook

De politie is nog opzoek naar een 26 jarige man die afgelopen zaterdag een 51 jarige vrouw doodschoot met een jachtgeweer. De dader zou de schoonzoon zijn van het slachtoffer.

De dader woonde op het zelfdeadres van het slachtoffer. Afgelopen zaterdag verscheen de man op het adres meteen jachtgeweer waarna hij gericht schoot op zijn schoonmoeder. Vervolgensvluchtte de dader naar een nabij gelegen bos.

Volgens de politie zou de moordmoeten worden gezocht in de relationele sfeer. Vorige maand zou de dader zijnverhuisd omdat er relatieproblemen waren tussen hem en zijn vrouw.

Lees verder

Meest gelezen