dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
4
(2)

Bedrijven kunnen veilig persoonsgegevens cliënten controleren via e-loket

lees ook ...

SRD 13,9 miljoen beschikbaar voor afbouwen logeergebouwen Si...

Om de drie logeergebouwen in het district Sipaliwini af te bouwen, heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) SRD 13.9 miljoen beschikbaar gesteld. Marlon Cairo, directeur van Stic...

Het is nu mogelijk voor bedrijven om via het e-loket van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) gemakkelijk, veilig en snel de persoonsgegevens van hun cliënten te controleren. Echter is er hiervoor toestemming nodig van de cliënten. Deze dienstverlening is dinsdag opgestart bij het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). CBB heeft deze dienst speciaal voor het bedrijfsleven ontwikkeld, nadat vaker het verzoek daartoe is gedaan.

Vanaf zijn aantreden regende het van klachten over de CBB-dienstverlening hield Biza-minister Bronto Somohardjo de aanwezigen voor. Om inzicht hierin te krijgen heeft het CBB toen een klantvriendelijkheidsonderzoek gedaan, waarvan de resultaten binnenkort gepubliceerd zullen worden. De Biza-minister heeft in dit traject ook geluisterd naar het bedrijfsleven, dat vaker heeft gevraagd naar het vergemakkelijken van het opvragen van persoonsgegevens van hun cliënten.

“De bal ligt nu bij het bedrijfsleven”, benadrukte Somohardjo. Hij verwacht dat een aantal bedrijven de applicatie zullen aanschaffen. De licentiekosten bedragen SRD 1800 per jaar en daarnaast moeten abonnementskosten worden betaald aan de hand van het aantal gewenste verificaties.

CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie zei dat het transformatieproces van het CBB in volle gang is. ‘Wo kenki a tori’, is de slagzin van het CBB. Met het e-loket is het de bedoeling dat de drukte op de Bureaus voor Burgerzaken zal afnemen. Bij de ontwikkeling van de applicatie is er ook rekening gehouden met de veiligheid van persoonsgegevens.

Zo is het niet mogelijk om alleen met een naam of geboortedatum van een persoon de gegevens te verifiëren. Een combinatie van gegevens zoals het ID-nummer en geslachtsnaam is vereist om in het systeem te kunnen komen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBedrijven kunnen veilig persoonsgegevens cliënten controleren via e-loket