Verschillende bedrijven willen dat de overheid vaccinatie verplicht stelt voor werknemers die zich niet willen laten inenten. Het gaat vooral om de middelgrote-, grote- en kleine bedrijven in diverse sectoren die bezig zijn te overleven in deze crisisperiode. Vanwege de pandemie kan de economie niet volledig opengegooid worden, waardoor het nog moeilijker is om het hoofd boven water te houden.
Naast de normale vaste personele uitgaven, zijn er in 2021 vele kosten gemaakt in verband met de pandemie zoals uitgaven en inkomstenderving die gepaard gaan met de gevolgen van lockdownperioden, besmettingen op de werkvloer, quarantaine dagen van werknemers en incentieven om zich te laten vaccineren.
Het bedrijfsleven kan niet lang wachten op werknemers om zich vrijwillig te laten vaccineren en vervolgens nog blijven opdraaien voor de kosten die gepaard gaan met (mogelijke) besmettingen. Dit zeker vanwege de enorme nationale crisis waarin wij ons bevinden en de internationale gevolgen van de pandemie, zoals verhoogde prijzen van inputs en andere logistieke kosten.
“Wij roepen de overheid op om de nodige wettelijke maatregelen te treffen opdat bedrijven hun gevaccineerde medewerkers, hun klanten en andere stakeholders kunnen beschermen tegen deze dodelijke ziekte.” Juist nu de wetenschap heeft aangetoond dat gevaccineerden, alhoewel deze ook het risico lopen besmet te raken, er haast geen sprake is van ziekenhuisopname of erger en dat het overbrengen van een besmetting een veelvoud lager ligt.
De organisaties schrijven verder dat de fragiele economie een boost nodig heeft. “Daarom kunnen wij ons niet langer gegijzeld houden door vaccinatieweigeraars die niet altijd op zuivere gronden de vaccinatie weigeren. Wij roepen ondernemers en corporate leiders op om alle maatregelen te treffen, en zodoende maximale bescherming te bieden aan hun werknemers en te voorkomen dat door onnodige besmettingen de bedrijfsvoering in gevaar komt door hoge thuisisolatie.”
De organisaties vragen de gezondheidsautoriteiten om een pragmatische en op risico gebaseerd beleid te ontwikkelen voor quarantaine verlichtingen voor gevaccineerde medewerkers die geen Covid-19 hebben, maar wel tot een direct contactpersoon behoren, door vroegtijdig en frequent te testen en de periode van quarantaine drastisch te verminderen.
Het gaat om de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), ICT-Associatie Suriname, Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps), Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam), Surinaamse Juristenvereniging (SJV), Algemene Aannemersvereniging (AAV), Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) en het Platform van Importeurs in Suriname (Plis).