dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

Bedrijfsleven en Regering op een lijn over Local Content

lees ook ...

Rest returns to the soldiers, a new union forms

A new labor union inside the defense industry has registered, or calm appears to have just returned to the National Army (NL) as the Ministry of Defense and the Association for the Legal Position of M...

Een coalitie uit het bedrijfsleven heeft een gesprek gehad met de regering op donderdag 20 mei 2021 op het kabinet van de President om diens visie te horen op het stuk van local content in samenwerkingen met multinationals. Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) blikt ingenomen terug.  Zowel het staatshoofd als de bewindslieden hebben middels presentaties hun inzichten gegeven op de onderwerpen waarover de regering aangeschreven was. Naast het belang van de lokale bijdrage bogen partijen zich ook over  ontwikkelingsfinanciering.

Bilkerdijk vond het van belang dat de overheid beleid formuleert op het stuk van local content. De regering leek ook open scheen te staan om in samenwerking met het bedrijfsleven die formulering te doen. In overeenkomsten met multinationals is er wel een local content-afspraak, maar is geformuleerd door deze ondernemingen zelf. Het gaat erom dat er vanuit de lokale overheid protocollen voor de lokale bijdrage komen. Uit de ontmoeting is alvast voortgekomen dat er over het onderhavige een ontmoeting met Staatsolie zal plaatsvinden.

Hij benadrukt dat local content van grote betekenis is voor de economische ontwikkeling en vooruitgang. Het gaat erom dat multinationals naast het betalen van belasting onder meer ook diensten van lokale ondernemers afnemen en gebruik maken van lokale krachten. Er moet dus een toestroom zijn naar lokale bedrijven, die daarmee de ruimte krijgen om te groeien. Wanneer het volume van deze bedrijven toeneemt, kunnen zij ook de exportmarkt betreden, hetgeen een beter bestaan zal betekenen voor de arbeidsklasse. “Overall betekent het dat onze natuurlijke hulpbronnen ook ten faveure komen van Surinamers. Ondernemers moeten ook wat kunnen verdienen in de business van de multinationals”, legt Bilkerdijk uit. “De multinationals gaan zich ergens aan moeten committeren en de committering gaat moeten komen van de overheid”.

De coalitie van bedrijfsleven organisaties zal het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) erbij betrekken om voor de betrokken bedrijven een standaard vast te stellen. Naast de ASFA waren donderdag vertegenwoordigd: de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) en de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS). De coalitie bestaat verder uit de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI). De bedoeling is dat verenigingen hetgeen besproken is gaan door communiceren naar hun leden. De coalitie van bedrijfsleven organisaties zal op voorzittersniveau in overleg blijven met de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBedrijfsleven en Regering op een lijn over Local Content