woensdag 26 juni 2024
25.3 C
Paramaribo
22 C
Amsterdam
4.5
(2)

Bedreiging & bescherming van onze jaguar

lees ook ...

Geen staking meer bij BOG door tussenkomst rechter

De staking bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is volledig stopgezet door een besluit van de rechter. Partijen zijn akkoord gegaan om verder te   onderhandelen. Het ministerie van Volksgezon...

Het World Wildlife Fund (WWF) heeft het Chinese jaar van de tijger aangegrepen om wederom te wijzen op de bedreigde grote katachtigen: zoals tijgers, jaguars, panters en poema’s. Deze grootste roofdieren houden de natuur in evenwicht en mogen daarom niet uitgemoord worden. De tijger komt niet voor in Suriname, het is de jaguar die hier vaak als tijger wordt aangeduid.

Volledig beschermd
De jaguar is geheel beschermd wat betekent dat er totaal niet op gejaagd mag worden. Wie met een dode jaguar of delen daarvan- zoals tanden, vlees, botten of vacht- wordt betrapt, wordt gearresteerd en opgesloten. Het probleem is ontstaan omdat Chinese immigranten grote magische en geneeskundige waarde toekennen aan tijgertanden, -botten en -vlees en er door hun veel voor wordt betaald.

Velen noemen onze jaguar, tijger want in het Sranantongo noemt men deze grote katachtige Tigri. Ba Tigri, meneer Tijger komt vaak voor in de Afro Surinaamse Anansi fabels. De naam jaguar is afgeleid van het inheemse woord Yaguara en betekent: hij die met een klap zijn prooi doodt. Wetenschappelijk is zijn naam Panthera onca.

Bescherming,natuurlijk evenwicht
In Suriname komt (WWF) op voor de jaguar omdat er vaker jacht op wordt gemaakt. Wij als Surinamers kunnen het niet maken om onze ogen te sluiten en de jaguar te laten uitroeien. Hij staat bovenaan de voedselketen doordat hij jaagt op boszwijnen zoals pingo’s, pakira’s, capibara’s en boskonijnsoorten als hey en een dozijn andere dieren en reptielen, dieren die zelf grotendeels plantaardig eten.

Als de jaguar wegvalt uit deze voedselketen, zullen er teveel dieren in leven blijven van de soorten die normaal de prooi, oftewel het voedsel zijn van de jaguars. Een kudde pingo’s kan makkelijk in een nacht een veld van 500 vierkante meter aardvruchten omwoelen en opvreten. Zonder de jaguar kunnen de bosvarkens een last vormen voor de mens en een ware plaag worden.

Middels de kostgrondjes voorzien de boslandbewoners zich van aardvruchten zoals cassave en napi. Als er teveel bosvarkens en boskonijnen zijn, -vanwege gebrek aan jaguars- zullen die heel vaak het geplante voedsel van de mens komen rampaneren en kunnen zo hongersnood veroorzaken bij onze boslandbewoners.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBedreiging & bescherming van onze jaguar