woensdag 29 maart 2023
26.8 C
Paramaribo
5.5 C
Amsterdam
5
(1)

Barrières voor investering in Suriname worden weggenomen

lees ook ...

Quiz ivm Consumenten Bewustwordingsdag

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseert in het kader van de Wereld Consumenten Rechten Dag (WCRD) die jaarlijks wordt herdacht, bewustwording...

Tijdens een persconferentie maandag heeft president Santhoki uitgelegd dat alleen het werkbezoek aan Nederland al volledige herstel is van de relatie, die tien jaar stil lag  en dat is het succes. Investeerders kunnen nu worden aangetrokken. Wie zaken met ons wil doen krijgt een visum van vijf jaar. Er zijn verschillende samenwerkingsovereenkomsten en daarnaast is de resterende 17 miljoen euro aan verdragsmiddelen ook ingevuld.

 Op woensdag zal een evaluatiebijeenkomst worden gehouden. Alle afspraken  die gemaakt zijn, worden geordend. Er moet volgens hem een organisatiestructuur  komen, waarbij duidelijk moet zijn, wie met welk deel is belast. Missies uit Nederland komen al in oktober  om invulling te geven aan overeenkomsten.  Verder mogen wereldwijd mensen, die Suriname als geboorteland hebben en hun kinderen, zonder visum Suriname binnenkomen.

Santokhi voerde aan dat soortgelijke afspraken al met Guyana bestaan, waar al invulling aan wordt gegeven.  Het streven is om in januari een staatshoofden summit te beleggen met alle buurlanden. Het gaat dus om  Brazilië, Guyana, Suriname en mogelijk ook met Frankrijk.

Volgens de president zouden wij na een jaar bestelling minder vaccins hebben, als wij geen goede relatie hadden met diverse landen. Verschillende landen in de wereld  hebben hulp aangeboden, waardoor er genoeg vaccins zijn voor iedereen boven 12 jaar. Mensen moeten begrijpen wat er is gebeurd op 25 mei 2020. Hulp komt van overal, waaronder Nederland, India, China, Amerika, Canada en Frankrijk.

President Santokh  zal ook de 6e summit van de Community of Latin-American and Caribbean States (Celac) bijwonen. Deze staatshoofdenconferentie wordt gehouden op 18 september.  Hierna reist hij door naar Amerika. Op 22 september zal hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. Bilaterale gesprekken zullen worden gevoerd met staatshoofden. Op het programma staat ook een virtuele bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Caricom-leiders.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBarrières voor investering in Suriname worden weggenomen