maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
3
(4)

Bam bam bam, weg met Chan

lees ook ...

Minister Sewdien lanceert agrarische transformatie in Philip...

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs onder grote belangstelling het startsein gegeven voor de agrarische transformatie van Philipusdorp in het district Par...

Geen wonder dat er een protestlied is gemaakt, door “Triple” Sairas welke eerste regel op elke Organic demonstratie werd gedraaid: bam bam bam bam, Weg met Chan, ga weg olifant (VHP partij symbool).De mensen voelen zich vertrapt door de VHP. Bijvoorbeeld: er is bewezen dat meer dan 50 miljoen is gestolen via recu’s van Financieen van de Centrale Bank en dat er vele duizenden US dollars zijn besteed aan plezierreisjes van ministers en assembleeleden, maar beleidsmakers worden niet gestraft.

Naast hun hoog salaris hebben zij ook bouwkavels gekregen, terwijl de 70.000 Surinamers die het soms al tientallen jaren hebben aangevraagd niets kregen. Dat Santokhi die beslissing zou hebben bevroren zegt niets, alleen dat hij weer probeert mensen zand in de ogen te strooien. Ook voor het terugdraaien van foute benoemingen of het op non actief stellen van onkundige ministers en een molesterende bankdirecteur, heeft hij ontwijkende woorden en beloften voor oplossingen.

Baby sterfte

Intussen sterven er wekelijks babies en kleine kinderen door gebrek aan alles en nalatigheid in de gezondheidszorg en het onderwijs krijgt ook te weinig geld om goed te functioneren. Kinderen verzuimen van school omdat ze geen brood of busgeld. De armoede en verpaupering zal zichtbaar toenemen met BTW (belasting op goederen en diensten) en ‘marktconforme’ benzineprijs van bv. 60 Srd. en een olimoni kaart voor een volle tank gratis benzine voor een bromfiets of een auto is weer een schijnbeweging van Chan.

Sprekers

Tijdens de protestmanifestatie werd door diverse sprekers alle in het vorig artikel genoemde wantoestanden aangehaald. Als podium diende de laadbak van een soundtruk. Twee maal werd het volkslied gezongen en de regel strey def’strey u no sa frede (We zullen onbevreesd strijden) werd vaker gescandeerd. Mi Kondre Tru werd gezongen op initiatief van A20 voorzitter Steven Reyme die vanaf de eerste dag met Organic acties heeft meegedaan, omdat hij dienend en rechtvaardig leiderschap wil. Vakbondsleiders Hooghart heeft gesproken en Mikel Salons. De NDP: oppositie parlementariers Stephen Tsang en Ilona Edwards, alsook propagandist “Makoe” Mac Donald zien maar een oplossing: Weg met Chan.

Een minuut stilte

Een leerkracht vertelde hoe haar meisje van 5 door nalatigheid binnen 24 uur in het ziekenhuis stierf. Om de overleden babies en kinderen te gedenken werden balonnen opgelaten en daarna werd gedisciplineerd 1 minuut stilte gehouden. Enver hekelde de verdeeldheid, de apartheid die Chan zaait, want elk mens is gelijk, we hebben allemaal rood bloed en we zijn allemaal Surinamers. An Saldi van Commewijne zei dat Kawna achter de Organic actie staat, al is de reis duur om er fysiek aanwezig te zijn.

Sibrano Pique zei dat hij vanwege de voortdurende leugens en valse beloften maar een oplossing ziet: weg met Chan en Bravo (Brunswijk), niet langer praten, maar Chan wegjagen. Waldi Jameson, vertegenwoordiger van de ex-militairen, bracht in herinnering dat oorlogsgewonden geen hulp hebben gehad. Naar voren werd gebracht dat zij die een basis zorg kaart moeten krijgen, gevaarlijk lang moeten wachten, wat geldt voor het hele volk. Alleen Calpol is gratis , alle anderen moet je peperduur kopen, dus waarvoor betaal je SZF dan. Cotino bracht in een mooie adyers tori naar voren, dat het hele beleid lek is en dat het veel te veel problemen voor het volk brengt.

Weg met Chan

Bob Marley Get up Stand up for your rights gezongen en One Love, One Heart. Verder had Organic  nu T shirts aan met twee slogans, voorop: Te w’e kon, W’e kon f’a keba en achterop: Te we onti, un ne luku kayman, wat zoveel betekent als: We komen om er een einde aan te maken en Als we (een doel) na jagen, trekken we ons niets aan van corruptelingen (kayman). Reden waarom de demonstraties doorgaan en de acties zullen verscherpen, hoe en waar zal nog bekend gemaakt worden.

Fotocredits: Organic movement

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBam bam bam, weg met Chan