donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
0
(0)

Balingsoela raadpleegt de OAS in dispuut met Boss Enterprises

lees ook ...

IDO levert tweede groep militaire tuchtrechters af

Het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) heeft de tweede groep van 21 militaire tuchtrechters afgeleverd. Met het in ontvangst nemen van hun certificaten hebben deze beklaagmeerdere hun kennis en...

Het  dispuut tussen het dorp Balingsoela in het district Brokopondo en goudbedrijf Boss Enterprises gaat door. Nu dreigt het te belanden op het kantoor van de Organisatie van Amerikaanse Staten(OAS). Het dorp is van plan een brief  te richten aan de Inter-Amerikaanse Hof voor Rechten van de Mens. De gemeenschap zal vragen om bemiddeling van de internationale organisatie.

Op basis van de Saamaka-vonnis van 2007, ontplooit Boss enterprises onterecht activiteiten in het leefgebied van de Balingsoela leefgemeenschap. Aangevoerd door hun advocaat Martin Misiedjan eist de gemeenschap het vertrek van het goudbedrijf uit hun gebied. “Indien dat zo is, kijk ik met belangstelling uit naar de gang naar de OAS”. Dit is de reactie van minister David Abiamofo nadat hij hiermee is geconfronteerd.

Porknokkers hebben af en toe botsingen  gekregen met het bedrijf, maar in maart zijn zaken helemaal uit de hand gelopen. Porknokkers hebben vernielingen aangericht en het personeel bedreigd. Besprekingen daarna hebben niet geleid tot een oplossing. Volgens de dorpskapitein Hugo Kentie heeft ook de overheid geprobeerd zonder resultaat.

Abiamofo zegt: “Deze regering vindt dat lokale gemeenschappen geconsulteerd moeten worden middels het Free Prior and Informed Consent-principe aleer rechten aan derden in hun woon- of leefgebieden worden verleend. Ook bij een eventuele verlenging van een mijnbouwrecht zullen we dat principe toepassen.”

Het Free Prior and Informed Consent-principe is een richtlijn van de Verenigde Naties. Het houdt in  dat inheemse volken in directe zin  moeten worden geraadpleegd en ruimte worden geboden deel te nemen bij de ontwikkeling of gebruik van hulpbronnen binnen hun leefgebied. “In dit geval kijken wij echter aan tegen een vonnis van de rechter”, volgens Abiamofo. Het vonnis in het voordeel van het bedrijf, waarbij de schade moest zijn vergoed en de ondernemer bescherming moest krijgen om zijn activiteiten voort te zetten, moest al in januari zijn uitgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBalingsoela raadpleegt de OAS in dispuut met Boss Enterprises