Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Balans 2020 verrassend! vertegenwoordiging van vrouwen en jongeren buiten verwachting

Geplaatst

op

Abfd4d7d E2db 2410 Fa66 65e629d7b029

 “De representatie van vrouwen en jongeren op de lijsten van politieke partijen die deelnemen aan de nationale verkiezingen van mei 2020, is buiten verwachting,” aldus Karin Refos, initiator en projectcoördinator van de nationale bewustwordingsampagne Balans in 2020. Deze nationale bewustwordingscampagne richt zich op de gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, jong en oud op leidinggevende posities in met name De Nationale Assemblee en de Ministerraad.

In de campagne, die van start ging in januari 2020, worden vooral jongeren aangespoord kritisch te kijken naar wie het land bestuurt bij de verkiezingen op 25 mei a.s. En het eerste succes laat zich meten. Met uitzondering van een enkele partij worden de lijsten op verkiesbare plaatsen van de in DNA vertegenwoordigde partijen, ingevuld door vrouwen en jongeren. “Wij hebben niks aan vrouwen en jongeren onder aan lijsten, tenzij het lijstduwers zijn. Een partij zonder vrouwen en jongeren op de lijst anno 2020, heeft de verkiezingen à priori verloren” zegt Refos. Met name BEP(51%), VHP(39%), NDP(29%), NPS(31%), PALU(50%), ABOP(28%) en DOE(43%) hebben zichtbaar gewerkt aan die gelijke vertegenwoordiging. De PL(20%), die vorig jaar een lans brak voor een “Vrouw als President” is teleurstellend in met name Paramaribo met 0 vrouwen op een verkiesbare plaats; wel met één vrouwelijke lijsttrekker in Commewijne.

Bij de partijen die thans niet in DNA zijn vertegenwoordigd, spant DA91 de kroon met 4 jonge vrouwen als lijsttrekker. Bij de vorige verkiezingen in 2015 is ook dankzij de nationale OOKZIJ campagne het percentage vrouwelijke kandidaten in de DNA van 0,5% omhooggeschoten naar circa 31% Dit is een wereldquotum. Ook binnen andere instituten zijn vrouwen thans goed zichtbaar. Naast veel TV, radio, krant en online campagevoering, is bij Balans in 2020 ook ge-focussed op VOS en VOJ scholen, waarbij de informatie reeds deels was geleverd op scholen in Commewijne.

Het lag in de bedoeling per 16 maart jl. alle scholen met “first time voters” (18 plussers) te voorzien van Balans in 2020 campagnemateriaal. Dit heeft door de COVID-19 maatregelen, waaronder sluiting van de scholen per 16 maart, nog niet plaats kunnen vinden. Ook het Studentendebat dat op 30 april a.s. zou plaatsvinden op de Anton de Kom Unversiteit wordt verschoven. Vooralsnog worden alle voorbereidingen getroffen dit Studentendebat alsook de LIVE TV debatten met politieke partijen aangepast in uitvoering te brengen per mei 2020. De Balans in 2020 campagne wordt gefinancierd door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en de UNDP. –Culturu.com

Suriname

Edward Belfort :”Bouterse wilt niet van zijn stoel gaan”

Geplaatst

op

Img 6182

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Edward Belfort is ook in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Hij is zeer ontevreden over het verloop van de tellingen daar er nog steeds geen definitieve uitslag wordt gecommuniceerd naar de bevolking toe.

Edward Belfort : “Voor t eerst voor gekomen in Suriname dat dit zo gaat”

Lees verder

Suriname

Ondervoorzitter Abop Martinus Joël : “If yu lassi, dan yu mus mang teki a lassi san yu lassi”

Geplaatst

op

Img 6181

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Ondervoorzitter van ABOP Martinus Joël bevind zich momenteel in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Culturu.com heeft een reactie van hem weten te verkrijgen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen