zondag 24 september 2023
26.1 C
Paramaribo
13.4 C
Amsterdam
0
(0)

Baggerproject in afrondende fase

lees ook ...

KPS had voorlichting hotspot in Coronie

Het Korps Politie Suriname (KPS) is op woensdag 20 september 2023 omstreeks 10.00 uur 's ochtends gestart met een pilotproject 'voorlichting hotspot' bij het monument van Tata Colin te Totness in het ...

Een presidentiële delegatie onder leiding van regeringsleider Chandrikapersad Santokhi heeft op dinsdag 27 juni een rondleiding gekregen op het baggerschip van De Boer-Boskalis. De deskundigen op het schip gaven uitleg over de manier van baggeren, waar het materiaal wordt gedumpt en hoe het monitoringsproces plaatsvindt.

Het baggerproject is een public-private partnership tussen de Hakrinbank, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de ministeries van Openbare Werken (OW) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed gaf aan dat het baggerproject is gestart op aanvraag van het bedrijfsleven en de scheepvaartsector, omdat schepen vastliepen bij de monding. “Op dat moment was de vaargeul ongeveer drie meter diep en dat was onvoldoende voor de scheepvaart”, merkte hij op. De minister zei verder, dat het baggeren zorgt voor een diepere en veiligere doorgang van schepen. “Dit kan leiden tot economische voordelen, zoals het verminderen van transportkosten en het verhogen van de efficiëntie van de scheepvaart.” Een extra voordeel van het verder uitdiepen van de rivier is dat bijvoorbeeld schepen van de olie- en gasindustrie, heel makkelijk de waterweg kunnen bevaren.

De regeringsfunctionaris geeft aan dat er gelet wordt op diverse milieuaspecten. “Het is erg belangrijk om de milieuaspecten te overwegen bij het baggeren vanwege de mogelijke impact op het milieu.” Milieustudies die voorafgaand aan het baggeren worden uitgevoerd, kunnen helpen om de mogelijke impact te identificeren en te verminderen.

“Het is een hele kunst om gezien de milieueisen en de getijden die we kennen te kunnen baggeren. Het baggeren kan alleen bepaalde maanden van het jaar gebeuren en een paar uren per dag. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met de aanwezigheid van dolfijnen, zeeschildpadden en andere biodiversiteit”, aldus de bewindsman.

Naar zeggen van minister Nurmohamed is er thans een diepte van ruim 8.5 m bij vloed bereikt tot de haven van Kuldipsingh. “Wij kunnen nu alle havens langs de rivier accommoderen. Na het afronden van de tweede fase zullen er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden om de diepte op 5.5 meter te behouden”, zei de bewindsman. De diepte voor de derde fase is nog niet bekend. OW is wel al bezig de voorbereidingen te treffen voor het uitvoeren van studies voor deze fase.

Er is ook een aanbesteding gehouden voor het aantrekken van een consultant om een studie te doen over de Vergoeding Voor Gebruik (VVG)(van de waterweg), die nu US$ 6.25 per metrieke ton (MT) bedraagt. De VVG op ingenomen en geloste ladingen is per beschikking vastgesteld door de ministeries van OW en TCT, de dato 11 maart 2020 no.556/20. De VVG wordt op een escrow-rekening gestort en is uitsluitend bedoeld voor de financiering van het baggerproject. De uitvoering van het Suriname River Dredging Project 2022 (SRDP 2022) bevindt zich nu in fase van afronding.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBaggerproject in afrondende fase