maandag 11 december 2023
24.4 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
0
(0)

Baggerproject breidt zich uit naar Commewijnerivier

lees ook ...

Uitbreiding Foodbasketproject

Alle Surinamers moeten via het Food Basket-project worden voorzien van betaalbare eerste levensmiddelen, zoals aardappelen, uien, knoflook en gele erwten. Het zijn in totaal negen producten. Uiteindel...

Het baggerproject zal zich verder uitbreiden dan alleen de Surinamerivier. Volgens directeur Michel Amafo van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is de Commewijnerivier de volgende die op programma staat. Het gaat in deze om een duurzaam programma. Er zijn momenteel studies gaande over hoe de sedimentatie bij de monding van de Commewijnerivier aan te pakken.

Bij sedimentatie komt er modder naar binnen, waardoor er een bank ontstaat. Dit probleem deed zich ook voor bij de Surinamerivier, zegt de MAS-directeur. Er is nu een bank aan de monding van de Commewijnerivier. Dit betekent dat schepen ook niet afgeladen kunnen gaan naar de havens aan de Cotticarivier. Deze rivier is vrij diep, maar om daar aan te komen moet je door de Commewijnerivier, legt Amafo uit. Tijdens de studie wordt nagegaan, hoe de bank bij de monding van de rivier weggewerkt kan worden.

Het baggerproject moet zich volgens de MAS-directeur richten op de toekomst. De economische bedrijvigheid in met name Marowijne wordt gestimuleerd door het baggeren van de Commewijnerivier. Vrachtvervoer voor dit district geschiedt nu over de weg, maar er zijn ondernemers die gebruik willen maken van de rivier. De diepgang die vrijkomt door het baggeren van de Commewijnerivier moet dan parallel lopen met die van de Surinamerivier.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar een schip met een diepgang van 10 meter, dan betekent dit dat het tot 10 meter beladen kan worden. Daarom moet de diepgang in de rivier goed zijn. Hoe dieper de rivier gebaggerd wordt hoe meer het schip geladen kan worden, zegt Amafo.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBaggerproject breidt zich uit naar Commewijnerivier