Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bacovenbedrijf FAI in Suriname wordt gemoderniseerd

Geplaatst

op

President Santokhi En Delegatie Tijdens Een Bezoek Aan Bacovenbedrijf Fai. Foto Cds

Het bacovenbedrijf FAI zal niet in de steek gelaten worden door de regering. Er worden mogelijkheden bekeken voor een doorstart. De bedoeling is om FAI tot een andersoortig en modern bedrijf te maken; een bedrijf dat niet bacoven alleen verbouwt, maar ook eindproducten levert en exporteert. Deze boodschap deelde president Chan Santokhi, gisteren tijdens een bezoek aan het bedrijf.

De kwestie FAI is een van de projecten waarover het door de Raad van Ministers ingestelde Project Managementteam zich buigt. Dit team is ingesteld om voor de regering in kaart te brengen welke projecten stagneren, gestopt waren of om welke redenen dan ook niet uitgevoerd worden.

Opdracht

Volgens president Santokhi  hebben de deskundigen samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de stand van zaken gepresenteerd. Zo zijn de schulden, arbeidsplaatsen, bedreigingen en begrotingen in kaart gebracht. “We gaan die zaak aanpakken,” verzekerde het staatshoofd.

LVV-minister Prahlad Sewdien heeft de opdracht gekregen om na te gaan of de eigenaar van het bedrijf FAI om de manier waarop hij het heeft gedaan, mocht verlaten. Het bedrijf zit in de schulden en de arbeiders verkeren in onzekerheid. Volgens de president druist dit in tegen alle principes en is het in strijd met de regels van social corporate governance, die grote bedrijven in de wereld hanteren. Hij merkte op dat FAI een bedrijf van naam en faam in de wereld is.

Onderzoek

De regering gaat de zaak daarom tot de bodem onderzoeken, want geen enkel bedrijf mag arbeiders in schulden en onzekerheid achterlaten. Het is in strijd met good corporate policy die vastgelegd is in statuten van grote bedrijven.

Het ministerie van LVV moet ook nagaan welke investeerders zich hadden aangediend en wat hun aanbod was. Verder worden de financieringsmogelijkheden voor een zo snel mogelijke herstart bekeken. Er wordt wordt volgens de president ook gekeken naar de nieuwe uitdagingen in de wereld. Hij vindt dat er naast bacoven ook een tweede product verbouwd kan worden. Door meerdere producten te verbouwen kan FAI tegemoet komen aan de voedselvraag in de wereld. Een mogelijkheid is bacoven ook tot eindproduct te verwerken zoals meel of drank.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Basitongo
maandag 5 oktober 2020 04:58

Milkshake bananenmeel bananen…
Cacao zou ook iets zijn wat ook in Suriname verbouwd moet worden. Brazilië verdiend er goud geld mee. Suiker ook iets wat Suriname van suikerriet kan produceren. En natuurlijk drank en malaise. Rubber voor auto banden. Steeds meer auto’s en recapefabriek. Recycling fabriken van autobanden en plastic… zo heb je minder vuil in de sloten .. verzamel deze producten. Win je veel. Meer werkgelegenheid en het land blijft schoon en sport voor valuta… banden over de hele wereld hebben we ze nodig. RUBBER.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen