zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
0
(0)

Backtrack route Nickerie – Guyana wordt geordend

lees ook ...

Opening International Mall of Suriname groot succes met drie...

De International Mall of Suriname (IMS) is officieel geopend met een driedaags festival van 5 tot 7 juli, gevierd met muziek, eten, cultuur en entertainment aan de Ringweg Zuid. President Chandrikaper...

Tijdens het bezoek van de President Santokhi op 23 en 24 april jongstleden aan Nickerie zijn er gesprekken gevoerd met verschillende autoriteiten in Nickerie over de backtrack route. Dit naar aanleiding van de brief die door boothouders en andere belanghebbenden aan de President werd geschreven met de vraag de backtrack route te legaliseren.

Er is na de gesprekken besloten om de zaak te reguleren. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft  de opdracht gekregen om binnen afzienbare tijd met een plan van aanpak te komen tot ordening en regulering van de backtrack-route.

De backtrack-route staat bekend om de ongecontroleerde wijze van personen- en goederenverkeer tussen Suriname en Guyana, hetgeen schade toebrengt aan beide naties. Inmiddels heeft het ministerie van BIBIS verschillende betrokken diensten ontvangen op het ministerie ter bespreking van de ‘Regulering backtrack-route’. De ministeries van Defensie, Justitie en Politie, Volksgezondheid, Financiën en Planning en anderen zijn nadrukkelijk betrokken bij de evaluatie en de aanpak van de ordening.

Op donderdag 28 april 2022 vond de eerste werkbespreking met de stakeholders plaats, onder leiding van Ambassadeur Shirley Ronodikromo (Juridische Aangelegenheden, BIBIS). Hierbij is een evaluatie gemaakt over de stand van zaken en de mogelijke aanpak van uitvoering. Men was het erover eens dat er aanleg van faciliteiten nodig zijn, met betrekking tot immigratie, douane en andere havenfaciliteiten.

Het project dossier uit 2007/2008 ‘Regulering backtrack-route’, opgesteld onder leiding van de toenmalige Minister van Justitie en Politie en inmiddels de huidige President, zal worden geraadpleegd en er zal worden gekeken welke aspecten een update vereisen. De verwachting is dat deze evaluatie nog eind van deze week afgerond kan worden, waarna een commissie, waarin ook de belanghebbenden zitting hebben, de uitvoering ter hand zal nemen.

Bij de ordening zijn verschillende diensten betrokken zoals de douane, de immigratiedienst, de politie, defensie en volksgezondheid. Er moeten ook noodzakelijke faciliteiten worden gecreëerd om te garanderen dat de uitvoering correct en probleemloos verloopt. Daarnaast moet er ook overleg met Guyana worden gepleegd hieromtrent. ‘Ik zal dit de komende week doen met mijn collega Hugh Todd, Minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking.’, aldus minister Ramdin.

Minister Ramdin gaf aan dat de regering de noodzaak van de regulering en ordening erkent zodat deze grensoverschrijdende activiteiten uit de illegaliteit kunnen worden gehaald.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBacktrack route Nickerie - Guyana wordt geordend