dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
5
(1)

Back track boothouders hebben genoeg van verplichte vakantie

lees ook ...

Wereldbankrapport: 17,5% van Surinaamse bevolking leeft onde...

Uit het '2022 Suriname Poverty and Equity Assessment', gepresenteerd op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, blijkt dat 17,5% van de Surinaamse bevolking leeft onder de upper middle-income armoe...

Boothouders die de back track route onderhielden in Nickerie, willen na meer dan 2 jaar thuis gezeten te hebben, weer varen. Ondanks de Covid-maatregelen helemaal versoepeld zijn en vrijwel alles is opengesteld, hebben de boothouders nog geen schriftelijke toestemming van de autoriteiten om van Nickerie naar South-Drain te varen.

Vandaag zijn de boothouders  Zeedijk gegaan om actie te voeren. De bedoeling is om de aandacht vsn de regering te trekken. Zeker 300 gezinnen verdienen direct of indirect hun brood met de Backtrack-operaties. De Backtrack route is illegaal, maar wordt door zowel Suriname als Guyana gedoogd. Er is zelfs een controlepost opgezet op Zeedijk. Volgens de boothouders is er een identieke situatie te Albina, waar de vaarten nooit gestopt zijn door de autoriteiten. De boothouders hebben zich ook geregistreerd voor Covid-steun, maar hebben nooit een cent gekregen.

“Bij de protestactie vanmorgen is gebleken dat er twee groepen zijn die de oversteek van Suriname naar Guyana met kleine boten onderhouden: de oude groep (4 boothouders) die vanuit Zeedijk opereert en een andere groep (3 tot 4 boothouders) die via een andere aanmeersteiger haar diensten verleend.

“Als Backtrack heropend wordt, willen we ook vanuit Zeedijk varen naar Guyana. Waarom zouden we niet mogen. Recht voor één, recht voor allen. Waarom moet alleen een groep van 4 verdienen. Wij willen ook vanuit hier varen, waar de politie ook haar controle kan doen. We willen ook legaal bezig zijn”, zegt een boothouder van de andere groep. “Kijk naar Albina, daar varen meer dan 150 boten tegelijk, maar iedereen verdient wat.”

De oude groep wil liever de route onderhouden met 4 boten. “Als er meer boten bijkomen, krijgen we minder beurten of helemaal niet. Elke keer dat de boot vanuit de aanmeersteiger van Clarasluis naar hier moet komen, kost dat mij brandstof en loon voor de bootsman. Als mijn boot geen rit krijgt voor de dag, ga ik dan verlies lijden. Liever stop ik dan met varen”, zegt de boothouder van de oude groep.

DNA-lid Mohamedsafiek Gowrie uit Nickerie heeft dit probleem meerdere keren aangehaald in het parlement. De laatste keer was enkele maanden geleden, toen waren de Covid-maatregelen nog niet opgeheven. “Backtrack moet opengesteld worden. Laat de sector samen met de autoriteiten een protocol ontwikkelen en daarmee te werk gaan. Zeker 300 gezinnen lijden eronder. Boten moeten onderhouden worden, want als ze niet varen, kost dat meer om die weer in de vaart te krijgen”, zei Gowrie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBack track boothouders hebben genoeg van verplichte vakantie