zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

AZP vraagt dringend om noodmaatregelen

lees ook ...

President Santokhi verwelkomd met militair eerbetoon bij aan...

President Chandrikapersad Santokhi, is met een presidentiële delegatie gearriveerd in de Chinese hoofdstad Beijing voor een staatsbezoek op uitnodiging van de Chinese regering. Het gezelschap, inclusi...

Tijdens de regeringsvergadering van vanmiddag staat de ernstige situatie bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) op de agenda. Specialisten hebben publiekelijk alarm geslagen over de ontoereikende kwaliteit van zorg, zelfs aangevend dat de zorginstelling in een crisis verkeert. AZP hoopt dat er tijdens de vergadering besluiten worden genomen om de acute noden aan te pakken en dat er structurele oplossingen worden gevonden om de situatie te verbeteren.

Claudia Redan, algemeen directeur van AZP, benadrukt dat de acute zorg op de Spoedeisende Hulp (SEH) dringend moet worden aangepakt. Het huidige drempeltarief van SRD 300 per patiënt moet herzien worden. Als dit niet haalbaar is, pleit AZP voor financiële steun van de overheid om te kunnen blijven functioneren.

Er is een dringende noodzaak voor een tijdelijke oplossing voor de Intensive Care Unit en de kinder intensive care (Nicu). Indien de voorstellen die besproken zijn tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en de directie van AZP worden goedgekeurd door de regering, kan dit leiden tot meer ruimte voor structurele oplossingen.

Het huidige tarief voor de dure intensive care zorg, dat wordt vergoed door verzekeraars, bedraagt SRD 2.700 of US$ 75 per dag. Dit is echter verre van toereikend om de zorg op niveau te houden. Bovendien kampt de afdeling met een chronisch tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen, waardoor slechts 10 van de 15 bedden gebruikt kunnen worden. Het personeelstekort en gebrek aan middelen verergeren de situatie. Veel verpleegkundigen hebben AZP verlaten, terwijl anderen overwegen om dit te doen.

Na afloop van de regeringsvergadering onder leiding van president Chan Santokhi, zullen regeringsfunctionarissen ‘s avonds de pers te woord staan om mededelingen te doen over genomen besluiten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAZP vraagt dringend om noodmaatregelen