woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
21.3 C
Amsterdam
0
(0)

AZP viert Dag der Verpleging; herwaardering loon belangrijk speerpunt

lees ook ...

Inheemse gemeenschappen van Suriname luiden noodklok bij VN-...

Tijdens de 141ste VN-zitting over het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten in Genève, heeft basya Louis Biswane van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VID...

Jaarlijks wordt op 12 mei de Internationale Dag van de Verpleging herdacht. In Suriname is deze dag niet ongemerkt voorbijgegaan. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft stilgestaan bij deze dag en genomineerde personeelsleden van vier verschillende secties in de bloemetjes gezet.

Daarbij werden ook de Voedingsassistent, Verloskundige, Ziekenverzorgende en Verpleegkundige van het Jaar gekozen. Het gaat respectievelijk om Nathalie Pocornie, Suzylen Cairo, Sophia Beerstag-Plet en Jane Rodjan-Ravenberg. De genomineerden werden bij deze gelegenheid toegesproken door algemeen directeur Claudia Marica-Redan, medisch directeur Lindy Liauw-Kie Fa en verpleegkundig directeur Faucia Niamut. Allen legden zij de nadruk op de rol van de verplegenden en de zorg aan de zieke mens.

Marica-Redan merkte op dat de verplegenden dag in dag uit vanuit hun professie toewijding en inzet tonen, gebaseerd op kennis, aandacht en toewijding. “Jullie komen naar het ziekenhuis om te doen waarvoor jullie zijn opgeleid en staan klaar voor de patiënten die naar het ziekenhuis komen voor de nodige zorg.”

Betere waardering
Verplegenden staan klaar om te excelleren en te dienen, terwijl ook zij het heel moeilijk hebben. Marica-Redan zegt dat de verpleegkundigen in hun keuze voor het beroep een bewuste stap hebben genomen. Volgens haar gaat het beroep hand in hand met liefde en dient het ook gewaardeerd te worden. De verplegenden zijn volgens de ziekenhuisdirecteur de ruggengraat en het kloppend hart van het ziekenhuis en samen zal men de komende uitdagingen het hoofd bieden.

De ziekenhuisfunctionaris betitelt de verpleging als een belangrijke stakeholder van het ziekenhuis. De verplegenden mogen daarom niet achterblijven. In deze is de herwaardering en waardering van het loon een belangrijke speerpunt. Marica-Redan erkent dan ook dat er loonaanpassing moet komen.

Ruggengraat ziekenhuis
Zich richtend tot de genomineerden sprak medisch-directeur Liauw-Kie Fa van de ogen en oren dan wel de intermediair tussen patiënt en arts. Ook zij noemde de verpleegkundigen de ruggengraat van het ziekenhuis en de zorg. Liauw-Kie Fa bedankte hen voor hun inzet en erkende dat er onder moeilijke omstandigheden gepresteerd moet worden.

Het personeelstekort is ongelofelijk, terwijl de druk om kwaliteit te leveren reëel is. De medisch-directeur herinnerde echter eraan dat Florence Nightingale als grondlegger van het verpleegkundig beroep met liefde heeft gedaan wat ze kon.

Volgens verpleegkundig directeur Niamut zijn de directie en patiënten niets zonder de verpleegkundigen. Zij noemde deze groep dan ook helden. Zij bleef stilstaan bij het thema van de dag, namelijk: “Nurses, a voice to lead. Invest in nursing and respect rights to support global health”.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er tegen 2030 wereldwijd een tekort van 9 miljoen verpleegkundigen zijn indien overheden niet in de zorg investeren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAZP viert Dag der Verpleging; herwaardering loon belangrijk speerpunt