zaterdag 27 november 2021
25 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
5
(1)

AZP-directeur waarschuwt voor veel ergere derde Covid-golf; ziekenhuis vol

lees ook ...

Twee kustbeschermingsprojecten aangekondigd

Er zullen twee projecten ter bescherming van ons kustgebied worden uitgevoerd waarvan het startsein gegeven wordt op 30 november 2021.  Beide projecten worden uitgevoerd onder coördinatie van het Mini...

Als de trend zoals die zich nu voordoet blijft voortzetten, kan de derde Covid-19-golf veel ergere gevolgen hebben dan de twee eerste golven. De directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Marica-Redan, doet een dringend beroep op de samenleving het niet zover te laten komen.

Ze waarschuwt verder: “Blijf dit zich voortzetten, gaan we het niet vol kunnen houden. We willen niet gaan naar wat er gebeurt in Brazilië en andere plekken.” Desondanks is het AZP zich wel aan het voorbereiden op escalatie.

Besmette kinderen
Het beeld van hoe de zorg er nu uitziet is niet rooskleurig. Er is sprake van overbezetting van de beddencapaciteit, de Spoedeisende Hulp wordt zelfs tijdens de lockdown overspoeld met zorgbehoevende patiënten, Covid-19-besmette kinderen en oververmoeide zorgpersoneel en medici. “De derde golf is niet conform de eerste en tweede. Er gaan dingen gebeuren”, waarschuwt de ziekenhuisdirecteur.

Zij is samen met overige ziekenhuisdirecties, verenigd in de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), dagelijks in beraad wanneer het gaat om de derde golf. Deze is vanwege de aanwezigheid van de nieuwe varianten anders dan de voorgaande. De nieuwe varianten zorgen voor een snellere verspreiding, hetgeen zijn weerslag heeft op de capaciteit binnen de ziekenhuizen. Er moet steeds meer beddenruimte gecreëerd worden doordat meer mensen opname behoeven.

Meer bedden nodig
De laatste projecties geven aan dat er meer ziekenhuisbedden vrijgemaakt moeten worden. Het gaat dan niet alleen om opname in de ziekenhuizen alleen, maar ook ICU-opname. “Het AZP is momenteel vol. We kunnen niet, het heel systeem van ons zit vast als het gaat om patiënten plaatsen”. Het ziekenhuis beschikt over ongeveer 530 ziekenhuisbedden, waarvan nu al ruim 500 bezet zijn. Voor de ICU zijn nog eens 15 bedden ter beschikking gesteld.

Het hospitaal is aangewezen als Covid-19-checkpoint, van waaruit de plaatsing van deze patiënten naar andere ziekenhuizen plaatsvindt. Ook is het ziekenhuis aangewezen voor de Covid-zorg voor high care patiënten en kinderen. Dat momenteel ook kinderen besmet zijn, baart het NZR zorgen. Vanaf vorig jaar met de intrede van Covid-19 in Suriname is er een extra belasting ontstaan voor niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de zorgmedewerkers, verpleegkundigen, artsen en medici.

De SEH heeft in het lockdown weekend evenveel mensen gezien als tijdens een normaal weekend. “Dit betekent dat mensen ziek worden. Dus de druk op de zorg is er. Het betekent dat we alert moeten zijn en kijken hoe we verder gaan”, aldus directeur Marica-Redan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAZP-directeur waarschuwt voor veel ergere derde Covid-golf; ziekenhuis vol