zaterdag 13 juli 2024
27 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

Avondvierdaagse in september

lees ook ...

Na 25 jaar doet Suriname weer mee met Miss Universe

Suriname doet na 25 jaar weer mee met Miss Universe. In november zal dit evenement gehouden worden in Mexico City. De officiële introductie zal op 10 augustus plaatsvinden in het Assuria Event Center....

De Avondvierdaagse is terug na drie jaar, en wordt voor het eerst gehouden in de maand september. Het thema is,’ We lopen allemaal weer mee’.  Men verwacht 2.200 tot 3.000 deelnemers. Hoofdsponsor Fernandes is deze keer afwezig volgens Purcy Olivieira, voorzitter van de Bedrijvenvereniging Sport en Spel (BVSS). Deze 59ste AVD vindt plaats van 5 tot en met 9 september. De pandemie heeft het wandelevenement drie jaar inkomsten gekost.

 “Als je drie jaar weg bent geweest, wil je weten wat je kracht is en aan de hand daarvan met sponsoren aan tafel zitten,” zegt Olivieira. Bezuinigingsmaatregelen waren nodig om de AVD weer mogelijk te maken. Men kon niet eens drinken bekostigen voor de aanwezigen tijdens de teach-in op 12 augustus jongstleden.

 “De afgelopen drie jaar hebben we het ‘kiele kiele’ moeten doen om toch de vaste lasten te kunnen betalen”, legt Olivieira uit. Wandelmars is de hoofdinkomstenbron van de vereniging, en wordt gebruikt voor herinvestering ten behoeve van de avondvierdaagse en overige exploitatiekosten van BVSS. De inschrijving van groepen is op 19 augustus jongstleden begonnen en gaat door tot en met 26 augustus.

De AVD is verschoven naar september, omdat door de regen in de Paasvakantie nu  ook delen van de wandelroute onder water komen te staan. Een ander rede om het evenement in september te organiseren, is dat de BVSS geen toestemming had gevraagd aan het ministerie van Volksgezondheid om het wandelevenement in april te organiseren. De pandemie maakte toestemming vragen verplicht. “We hebben niet gevraagd, omdat we vonden dat we geen data hadden die ons aangeven dat bij evenementen het besmettingscijfer van Covid-19 stijgt of stabiel is”, aldus Olivieira.

De verantwoordelijken hebben gemerkt dat andere grote publieksevenementen, zoals de pagara-estafette op oudejaarsdag, de Bigi Broki Waka aan het begin van het jaar en de evenementen in verband met de jubilea herdenkingen van bevolkingsgroepen geen oorzaak waren van stijging van de covid-19 besmetting.

Weervoorspellingen garanderen warme dagen. Deelnemers moeten voldoende drinken en een goed hoofddeksel dragen. De organisatie heeft ook de routes ingekort met 2.5 kilometers, en de start is nu niet meer om drie uur, maar vijf uur ’s middags. “We moeten ons niet blindstaren op het weer, want zon of regen, mensen gaan normaal naar het werk. Kijk naar Europa waar voetbalcompetities, ongeacht het weer, gewoon doorgaan. Dat is ook het geval in het Caribisch Gebied”, zegt Olivieira .

Het is niet duidelijk als de wandelmars voortaan in september gehouden zal worden. Dit alles is een experiment met input van de deelnemers. “We doen dit als pilot, waarbij ook de mening van de deelnemers zal worden gevraagd en daarna gaan wij evalueren.”

Ontoelaatbaar gedrag wordt nog steeds niet getolereerd. De politie zal direct ingrijpen, indien dit plaatsvindt. “We willen een ethisch evenement organiseren, waarbij we als voorbeeld willen worden gesteld. We moeten ook naar het gedrag van de jeugd de laatste jaren kijken”, houdt de voorzitter voor. De groep of persoon die de overtreding begaat zal uit de mars gehaald worden.

Soms zijn er klachten over buitensporige gedragingen van deelnemers. “Maar niet wij hebben de mensen zo gemaakt. Wij maken slechts gebruik van het sociaal-maatschappelijk product van het land. Het veranderingsproces ligt bij de opvoeders, onder andere thuis en bij het onderwijs.” De voorzitter wijst ook erop dat niet eenieder over een kam gescheerd moet worden. Vaak gedraagt het overgrote deel van de groep zich keurig netjes.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAvondvierdaagse in september