Terwijl Suriname in diepe rust was, heeft de grootste bankroof ooit in Suriname zich voltrokken. En het griezelige bij deze actie was dat de regering, die ons tegen zoiets moest beschermen, actief daaraan heeft meegedaan. Wat een dieptepunt Suriname… De regering/Staat Suriname heeft als groot aandeelhouder van de bank, ondersteund door algemeen directeur Rafiek Sheoadjpanday, president commissaris Humphrey Schurman en advocaat Van Dijk-Silos, op een AVA van Hakrinbank actief meegewerkt dat een handjevol kapitaalkrachtige personen volledige controle hebben gekregen over Hakrinbank.
Dat gebeurde door, tegen alle governance regels van de bank in, Sharmila Jadnanansing, Sharmila Ramadhin en Patrick Peneux als commissarissen toe te laten, zodat de groep nu met 5 van de 7 commissarissen, volledige controle heeft gekregen over de Raad van Commissarissen van de bank. In deze 5 zitten behalve bovengenoemde 3, ook de zittende commissarissen Steven Debipersad en Manoj Parsan). Deze actie was voor commissaris Gerry Liauw Kie Fa aanleiding om staande de vergadering zich terug te trekken. Liauw Kie is voorgedragen door Assuria. Eerder had ook mevrouw Ingrid van de Gugten, die door de kleine aandeelhouders als kandidaat-commissaris was voorgedragen terug getrokken, vanwege de geconstateerde werksfeer in de leiding van de bank. De Staat werd op deze vergadering niet (zoals tot nu toe gebruikelijk was) door het ministerie van Financiën vertegenwoordigd, maar door Prashant Baldew van het kabinet van de president. Van Dijk Silos was op de vergadering vertegenwoordiger van een handjevol kapitaalkrachtige personen. Op de vergadering heeft Rafiek Sheoradjpanday zich ook openlijk gekeerd tegen de voordracht van Ashwin Gopie, als mede-directeur waardoor ook Gopie zich staande de vergadering heeft teruggetrokken.
Geen onderzoek naar schending integriteitscode door directeur Hakrinbank
Door de houding van president commissaris Schurman is een verzoek van kleine aandeelhouders van Hakrinbank om een onderzoek te laten doen of de ongewenste gedragingen van Rafiek Sheoradjpanday tegen vrouwelijke medewerkers van de Hakrinbank, een schending van de Integriteitscode van bank inhoudt, niet gehonoreerd. Dit onderzoek werd gevraagd naar aanleiding van de conclusie van de PG dat Sheoradjpanday op dit moment daarvoor niet stafrechtelijk vervolgd kan worden, maar dat zijn gedragingen wel ontoelaatbaar waren. De kleine aandeelhouders deden daarom het voorstel om een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken of de gedragingen, ofschoon strafrechtelijk niet vervolgbaar, in strijd waren met de Integriteitscode van de bank. Deze code schrijft gedragsregels voor waar alle medewerkers van de bank zich aan moeten houden. Door het voorstel van de kleine aandeelhouders niet te ondersteunen heeft de regering eigenlijk samen met een handjevol kapitaalkrachtige personen, openlijk meegewerkt aan het torpederen van het gevraagde onderzoek naar de gedragingen van Sheoradjpanday. De regering geeft daarmee er blijk van dat zij kennelijk er geen behoefte aan heeft om een mogelijke schending van Integriteitscode door de algemeen directeur te laten onderzoeken, of dat zij die mogelijke schending wenst te laten bestraffen met disciplinaire maatregelen tegen Sheoradjpanday. Beseft president Santhokie wel wat voor signaal hij hiermee afgeeft richting vrouwelijke medewerkers van de bank? Kunnen deze vrouwen zich nog veilig voelen op de werkvloer? Wat een voorbeeld!