maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Automatic Weather Station in gebruik genomen

lees ook ...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse vo...

Collectieve rouwbijeenkomst tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders en hun nazaten. De bijeenkomst is op zaterdag 30 maart 2024 Barkstraat 1 te Zaandam aanvang 14.00 uur Aanleiding collectieve rou...

Er is een nieuw AWS-meetstation (Automatic Weather Station) officieel in gebruik genomen in het district Coronie. Het station werd weken geleden geïnstalleerd en op donderdag 13 januari 2022 door minister Nurmohamed van Openbare Werken (OW) en districtscommissaris Maikel Winter van Coronie officieel gelanceerd. De minister had ook een onderhoud met het OW-personeel aldaar en er werd  een bezoek gebracht aan enkele lopende projecten in Coronie.

Dataverzameling is het sleutelwoord als we de klimatologische ontwikkelingen willen volgen, daarom is klimaatverandering of Climate Changen een uitdaging. Er zijn beperkte hydrologische- en meteorologische gegevens beschikbaar voor het achterland van Suriname, dat bestaat uit een uitgestrekt en grotendeels onbewoond regenwoud met uitzondering van bepaalde locaties langs de rivieren. Daarom is uitbreiding van het hydro-meteorologische observatienetwerk de sleutel voor het verkrijgen van real time gegevens uit moeilijk toegankelijke gebieden. Deze gegevens zullen de voorspellingsfaciliteiten en het monitoren van zwaar weer verbeteren.

De directe begunstigden van deze data zijn de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Hydrologische Onderzoeksafdeling (WLA), die deel uitmaken van het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie, ressorterende onder het directoraat Onderzoek en Dienstverlening van het ministerie van Openbare Werken.

Dit betreft het eerste AWS van GCCA fase2+ project dat in samenwerking met de United Nations Development Programme (UNDP) en Europese Unie (EU) wordt uitgevoerd in het kader van “The Global Climate Change Alliance fase 2 (GCCA2+). In totaal zullen twee Automatic Weather Stations (AWS), 9 Automatic Waterlevel Stations (AWLS) en 24 Rain Gauge (regenstations) in geheel Suriname worden geplaatst.

De constructie- en bouwwerkzaamheden zijn volledig uitgevoerd door de Meteorologische Dienst Suriname en de technische dienst van OW-Coronie onder Supervisie van onderdirecteur Dew Bhaggoe van Onderzoek en Innovatie. Zo een meetstation kan metingen verrichten van onder meer de temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting. De data wordt opgeslagen in een apparaat dat is verbonden met het netwerk van het MDS-hoofdkantoor in Paramaribo.

Deze data worden niet enkel gebruikt door de hydrologische-, klimatologische- en de synoptische sectie, maar ook door ingenieursbureaus, nationale- en internationale instellingen om analyses en weersverwachtingen te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAutomatic Weather Station in gebruik genomen