woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Autar wil bewustwording over Lupus bevorderen

lees ook ...

Alakondre Puwema Neti voor uitbanning rassendiscriminatie

Matai Zamuël, de mannelijke Caricom-Jeugdambassadeur voor Suriname (2022-2024), is de motor achter de Alakondre Puwema Neti. Deze activiteit heeft plaatsgevonden op 21 maart 2023 in Theater Thalia en ...

Andjenadebie Autar heeft Surinaamse roots. Zij woont in Nederland, en  15 jaar terug werd Systemische lupus erythematodes (SLE), bij haar vastgesteld, een auto-immuunziekte. Bij deze ziekte maakt het lichaam ontstekingseiwitten aan, die weefsels en organen beschadigen. De ziekte kent periodes van weinig tot geen ziekte afgewisseld met hevige gevallen. Zij probeert Suriname bewust te maken van deze slopende ziekte.

Het is nog niet bekend hoe deze ziekte ontstaat, maar er zijn aanwijzingen dat genen, hormonen, hevige stress, zonlicht en infecties kunnen bijdragen hieraan. Het wordt alleen door grondig onderzoek ontdekt.

Andjena heeft kortgeleden tijdens haar vakantie een grote billboard aan de Wilhelminastraat onthuld, waarop zij verwijst naar haar website (https://www.andjenadebie.com/). Hier heeft zij informatie en ook haar verhalen over de strijd tegen de ziekte lupus en hoe zij ermee omgaat.

Autar zegt, “Aan mijn verschijning is niet of moeilijk te zien dat ik lupus heb. Ik ben best een bezige bij, waardoor je ook denkt dat je gewoon te maken hebt met iemand die een zee van energie heeft. Maar ik heb wel zwakke momenten waarmee ik heb leren omgaan.”  SLE werd bij haar ontdekt in augustus 2006 toen ze 23 was.

Autar  zorgt ervoor dat ze goed en gezond eet, voldoende beweegt, rust neemt en op tijd check-ups laat doen. Zo zorgt zij ervoor dat de ziekte haar niet klein krijgt. “Lupus is geen doodvonnis, je hoeft niet lang te lijden wanneer het vroeg wordt ontdekt en je maatregelen kan treffen om de symptomen zo goed mogelijk te bestrijden. Maar het is geen makkelijk traject.”

“Slechts een klein percentage personen krijgt deze ziekte. Artsen doen daarom niet direct onderzoek ernaar”, luidt haar informatie. Hoewel ze op haar website haar ervaringen deelt, zegt zij ook, dat de ervaring voor eenieder anders is, “want de ene lupus patiënt is de andere niet”.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAutar wil bewustwording over Lupus bevorderen