zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Atjoni Ziekenhuis draagt bij aan VN’s Duurzame Ontwikkelingsdoel 3

lees ook ...

Verkoold lichaam gevonden na brand in loods

De politie van het bureau Geyersvlijt heeft in de avond van donderdag 28 september 2023, na een brandmelding aan de Powisistraat het verkoolde lichaam van vermoedelijk de 50-jarige L.S van Chinese kom...

In Suriname is officieel het Streekziekenhuis Atjoni geopend, waarmee het land verder invulling geeft aan een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, namelijk SDG 3. Het idee voor dit ziekenhuis is ontstaan uit de noodzaak en behoeften om de gezondheidszorg in verschillende delen van het land te verbeteren, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Hij benadrukte dat dit een belangrijke stap is om het doel van SDG 3 te bereiken, namelijk het optimaliseren van de toegang tot gezondheidszorg. Het gebouw was al sinds 2019 aanwezig, en met de officiële opening wordt er nu actief gebruik van gemaakt om de gezondheidszorg in Suriname te versterken.

De bewindsman zei dat onder meer de kwestie van een openstaande schuld heeft gespeeld, voordat het ziekenhuis officieel heropgestart kon worden. De regering heeft bovenal prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van het gebied. Hij memoreerde de lijvige debatten in het parlement omtrent dit ziekenhuis, dat volgens hem ook heel wat moeilijkheden heeft doorstaan.

Zo liep de dakbedekking behoorlijke schade op vanwege een windvlaag; het personeel moest vanwege covid in andere instellingen worden ondergebracht en daarnaast was het ziekenhuis niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Minister Ramadhin zegt dat er grote uitdagingen zijn, onder meer wat betreft de continuïteit. Hieromtrent zijn er afspraken met het Staatsziekenfonds (SZF) en de Medische Zending (MZ).

Ramadhin benadrukt dat het succes van nieuwe ziekenhuizen afhangt van kwaliteit en duurzaamheid. De visie van het ministerie is om de primaire, secundaire en tertiaire zorg in Paramaribo goed te organiseren, terwijl streekziekenhuizen in de districten als filter zullen dienen voor duurdere zorg. Het recent geopende Streekziekenhuis Atjoni heeft faciliteiten voor observatie, diagnose en spoedeisende hulp. De focus ligt op specialistische zorg met internist, kinderarts en gynaecoloog.

Streekziekenhuis Atjoni. Foto: CDS

De opening van Atjoni werd verricht door president Chandrikapersad Santokhi in aanwezigheid van de Curaçaose minister van Volksgezondheid, Javier Silvania, en vertegenwoordigers van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). De president wil eerstelijnszorg en een gezonde leefstijl in alle gebieden bevorderen.

Medicijnen verkregen via een schenking van de Republiek India zullen binnenkort landelijk worden gedistribueerd, terwijl een Indiaas bedrijf medicijnen in Suriname zal produceren tegen 35 procent lagere kosten dan de importprijs, waardoor ze betaalbaar worden voor iedereen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAtjoni Ziekenhuis draagt bij aan VN's Duurzame Ontwikkelingsdoel 3