zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(2)

Atelier Doré maakt zich sterk voor eerste Surinaams goudmuseum

lees ook ...

Vernieling leidt tot nieuwe aanhouding voor recent vrijgelat...

V.A. (47), die recentelijk uit de gevangenis is vrijgelaten, is opnieuw gearresteerd en in hechtenis genomen wegens vernieling van een woning. De politie van Livorno heeft haar in hechtenis genomen na...

Binnen drie jaar moet het eerste goudmuseum in Suriname en het Caribisch gebied een feit zijn. Atelier Doré wil zich hiervoor inzetten. Henk Uiterloo heeft er samen met zijn vrouw de artistieke leiding. Het idee ontstond na deelname aan een goudbeurs in 2011. Middels een historische tour werd hier het verhaal van de Surinaamse goudsmid verteld. Het moet uiteindelijk verbonden worden aan een  Surinaamse goudsmeden Hall of Fame.

Uiterloo is de tweede generatie goudsmid. Het wordt een goudmuseum zoals dat te vinden in Peru en Colombia. “We zijn in onderhandeling over een geschikte locatie. Mensen op verschillende niveaus, onder wie wetenschappers en goudsmeden, zijn nu bezig om informatie en aanschouwelijk materiaal te verzamelen. Onze partner in Nederland is verantwoordelijk voor het werven van fondsen”,

“Uit reacties van onder anderen medewerkers van de Centrale Bank van Suriname en wetenschappers verbonden aan de Anton de Kom Universiteit bleek dat het om waardevolle informatie gaat die permanent zou moeten worden vastgelegd. In het goudmuseum zal de rijke goudgeschiedenis van vooral Suriname uitgebreid aan de orde komen.”

Max Chin A Sen senior maakte sieraden voor leden van het Nederlandse koningshuis en Oemrawsingh die ceremoniële geschenken heeft vervaardigd voor president Lula van Brazilië zijn voorbeelden van onze grootheden. Doré  heeft sieraden gemaakt voor de Amerikaanse president Dwight Eisenhouwer, de Nederlandse prins Bernhard en de Britse koningin Elizabeth.

Sinds1955 opende Doremus Hendrik Uiterloo zijn goudsmederij onder de naam Goud & Zilversmid Doré.  Zijn motto was ‘imperfectie is perfectie’. De familie was zeer bedreven in het creëren van Surinaams georiënteerde en elegante Caribische sieraden in zilver en halfedelstenen waarmee zij een ander wereld tot leven wisten  te roepen.

Atelier Doré is een gevestigde naam in het Caribisch Gebied en  is menigmaal onderscheiden met awards, zoals de onderscheiding Caribbean Master Designers in 2009, Award of Excellence en de Century International Gold Quality Era Award in 2014.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAtelier Doré maakt zich sterk voor eerste Surinaams goudmuseum