woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(1)

Assembleevoorzitter ontvangt conceptwet Kiesregeling van actievoerders

lees ook ...

Murmu, the president of India, obtains the top honor

Droupadi Murmu, the president of India, has been awarded the Yellow Star Carrier Grand Chain of Honor. On Monday, President Chan Santokhi gave her the highest honor. The head of state referred to it a...

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, heeft vrijdag een conceptwet voor aanpassing van de Kiesregeling in ontvangst genomen van actievoerders. Bee heeft aangegeven dat de trekkers van het protest betrokken zullen worden bij het proces van de Kiesregeling. Dit gebeurde nadat Rashly Resida, Marcel Oostburg en Marge Getrouw, de drie actievoerders, een conceptwet hadden ingediend bij de DNA. De actievoerders willen graag dat de wet op de agenda wordt geplaatst en behandeld.

Getrouw benadrukte bij de overhandiging van de wet dat het een basis is en dat zij verwachten dat de parlementsleden ermee aan de slag gaan. De leiding van het parlement heeft echter aangegeven dat de behandeling van de wet niet op de agenda kan worden geplaatst, omdat het parlement geen conceptwet heeft ontvangen om te behandelen. Wel zijn interne- en externe deskundigen gevraagd om aan wetsvoorstellen te werken.

De parlementsvoorzitter heeft aangegeven blij te zijn met de benadering van de actievoerders en hen te zien als partner in ontwikkeling. Hij informeerde hen dat de grondwet alleen de mogelijkheid biedt aan de regering en het parlement om wetten in te dienen en dat het dus niet mogelijk is om de ingediende conceptwet op de agenda te plaatsen. Wel kunnen de leden van het parlement het concept oppakken en indienen als initiatiefwet.

Bee heeft aangegeven dat er een academische week georganiseerd zal worden, waarbij verschillende voorstellen en rapporten worden besproken. Het concept van de actievoerders zal hierbij ook worden meegenomen. Hij legde uit dat er 34 stemmen nodig zijn en dat er dus met elkaar gepraat zal moeten worden om tot een oplossing te komen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAssembleevoorzitter ontvangt conceptwet Kiesregeling van actievoerders