maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Assembleeleden VHP vinden ontheffing politiekorpschef terecht

lees ook ...

Inheemse volken worstelen met uitdagingen tijdens COP 28-kli...

In het kader van de COP 28 hebben de lidlanden de beslissingsbevoegdheid, waarbij zij vanuit nationaal perspectief besluiten nemen voor het algemeen belang. Dit resulteert echter vaak in beslissingen ...

Leden van de vaste commissie van de VHP in het parlement vinden de ontheffing van korpschef Roberto Prade terecht. Volgens Reshma Mangre, Harriette Ramdien en Chuanrui Wang heeft de regering het recht om de politietopman per resolutie te ontheffen. Het is de regering die een korpschef benoemt en ook ontslaat.

Tussen een korpschef en een minister van Justitie en Politie behoort er een goede samenwerking te zijn. Volgens de volksvertegenwoordigers is er al geruime tijd hier geen sprake van. De departementsleiding heeft haar werkarmen die onder andere belast zijn met de handhaving van de fundamentele mensenrechten en vrijheden, de sociale rechtshulp en het beleid over de staatsveiligheid en de handhaving van de openbare orde.

Er hoort een goede samenwerking te zijn tussen de korpschef, korpsleiding en de procureur-generaal, elk met hun eigen werkveld. Het is belangrijk dat het politieapparaat weer gezond wordt gemaakt. De burgerij moet weer het vertrouwen krijgen in de politie en het gevoel van veiligheid moet te allen tijden gewaarborgd blijven, vinden de assembleeleden.

Juspol-minister Kenneth Amoksi heeft dinsdag de korpschef en het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) op de hoogte gesteld van de ontheffing. Volgens SPB-voorzitter Mielando Atompai heeft de korpschef geen resolutie ontvangen en normaal zijn werkzaamheden uitgevoerd. Zolang er geen resolutie is, is er volgens hem geen sprake van ontheffing.

President Chandrikapersad Santokhi had vorig jaar aangekondigd, dat heel vroeg in het nieuwe jaar de leiding van het politiekorps zou worden vervangen. In de Raad van Ministers van woensdag wordt de ontheffing van de politietopman besproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAssembleeleden VHP vinden ontheffing politiekorpschef terecht