Diverse assembleeleden hebben donderdag scherpe kritiek geleverd op het grondconversiebeleid van de regering. De plannen om de toegestane grondconversie te verhogen van 2.500 m² naar 2 hectare (20.000 m²) werden door meerdere fractieleiders veroordeeld. Rabin Parmessar (NDP) noemde het beleid “landverkoop tegen weggeefprijzen” en wees op de grondwettelijke beperkingen in artikel 2, lid 2, dat stelt dat de Staat geen grondgebied mag vervreemden.
Volgens Parmessar heeft de grondconversie tot nu toe SRD 150 miljoen opgeleverd, maar hij waarschuwde dat het beleid verder gaat dan grond. “Zelfs staatsbedrijven worden verkocht zonder overleg met De Nationale Assemblee. Dit moet onmiddellijk stoppen,” riep hij op.
Edgar Sampie (ABOP/PL) bekritiseerde het feit dat de Wet Grondenrechten Inheemse en Tribale Volken nog niet is behandeld, terwijl de regering al via staatsbesluiten de grondconversie heeft uitgebreid. Hij eist duidelijkheid van de regering en een concrete planning voor de wetgeving.
Ronny Asabina (BEP) merkte op dat de grondconversie vooral de rijken bevoordeelt en niet de gemeenschappen in wijken zoals Latour en Flora. Hij pleitte voor meer sociale rechtvaardigheid en stelde voor om inkomsten te genereren via vermogensbelasting in plaats van grondverkoop.
Jennifer Vreedzaam sprak van “tirannie en dictatuur,” waarbij wetten volgens haar worden misbruikt om politieke doelen te bereiken. Ze noemde de aanpak onethisch en immoreel.
De assembleeleden dringen aan op een onmiddellijke herziening van het beleid en benadrukken dat de regering meer balans moet brengen in haar benadering van sociale en economische ontwikkeling.