woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
1
(1)

ASFA bezorgd: “Energietariefverhoging kan productiesector schaden”

lees ook ...

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) uit haar ernstige bezorgdheid over de aangekondigde verhoging van de energietarieven. Per eind november zullen deze tarieven volledig marktconform zijn, waarbij de gefaseerde verhoging reeds in gang is gezet. Onder leiding van president Wilgo Bilkerdijk heeft het ASFA-bestuur een brief geschreven aan president Chan Santokhi waarin zij hun zorgen uiten.

Volgens de ASFA zal de voorgestelde tariefaanpassing, waarbij producenten in Suriname 250% meer zullen betalen dan de huidige tarieven, aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan de vitale productiesector van het land.

De ASFA benoemt vijf cruciale redenen waarom het essentieel is om de productiesector niet te belasten met te hoge energietarieven:
1. Economische concurrentiepositie: Een aanzienlijke verhoging zal de productiekosten doen stijgen, wat de concurrentiepositie van fabrikanten zal ondermijnen en zelfs tot sluiting van bedrijven kan leiden.

2. Werkgelegenheid: De productiesector is een belangrijke bron van werkgelegenheid. Verhoogde tarieven kunnen bedrijven dwingen in de kosten te snijden, met mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.

3. Investeringen: Hoge energiekosten zullen potentiële investeerders afschrikken, wat de groei en ontwikkeling van de sector kan belemmeren.

4. Sociaal welzijn: Een bloeiende productiesector draagt bij aan de algehele welvaart van het land en een stabiel energietarief draagt bij aan een verbeterde levenskwaliteit.

5. Lokale productie: De lokale productie is essentieel voor een gezonde economie en het beheersen van de betalingsbalans en inflatie.

In de brief aan de president erkent de ASFA het belang van een gezonde economie en is zij bereid constructief samen te werken aan oplossingen. De organisatie stelt voor om een meer evenwichtig en rechtvaardig tarievenstelsel te hanteren, waarbij zij een koersaanpassing van SRD 30 naar SRD 36 voor de US-dollar voorstellen. Hierbij heeft de ASFA 18 punten uit het rapport van de EBS-tariefcommissie samengevat om de voorstellen te onderbouwen, met als doel een realistische prijsaanpassing vast te stellen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameASFA bezorgd: “Energietariefverhoging kan productiesector schaden"