Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), die met zijn organisatie zo graag excuses van Nederland wenste voor het slavernijverleden is nu verrast dat Nederland deze kwestie nog dit jaar wil aanpakken, in het teken van 150 jaar afschaffing slavernij, en dit op 19 december wil doen. Hij vindt dat Nederland plotseling haast heeft, en meent namens de regering te spreken. Kan de versie van spijtbetuiging afgedwongen worden?
“Dit is een eenzijdige Nederlandse actie met een groot risico op mislukking. Het risico is dat de nazaten van de inheemsen en tot slaaf gemaakten de excuses weer niet zullen accepteren”. Het is niet bekend in hoeverre Zunder namens deze groepen spreekt.
Zunder heeft de ambassadeur van Nederland in Suriname, Henk van de Zwan voorgehouden dat Suriname nog niet klaar is voor de slavernijexcuses. Hij wil dat er gedefinieerd moet worden, waarvoor er excuses moet worden aangeboden. Zijn aanbeveling(eis) is op het vroegst op 1 juli 2023. De voorzitter vind het nodig om de Afro-bevolking en de Inheemsen bewust te maken van wat er zich heeft afgespeeld tijdens de slavernij. Dit wordt dus al gedaan. Het zal nog een tijd duren en geld kosten. “De mensen kunnen zich nog steeds niet plaatsen in wat er toen aan schade is aangericht…”. volgens Zunder.
Hopelijk brengt deze houding de Surinaamse bevolking niet in verwarring. Het is betreurenswaardig als er werkelijk Surinamers in Suriname bestaan, die niet weten wat er zich heeft afgespeeld tijdens de slavernij. Hoogstwaarschijnlijk zit niet een ieder te wachten op de excuses, al zal deze erkenning voor velen geestelijke genezing betekenen.
Het lijkt erop dat niet een ieder tevreden gesteld zal kunnen worden ten aanzien van dit onderwerp. Een groep vindt bijvoorbeeld dat een nazaat van een tot slaafgemaakte niet naar Suriname kan komen om spijt te betuigen namens de toenmalige (blanke)kolonisator.
Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming is geboren en getogen in Nederland met Surinaamse roots. Hij is getipt als vertegenwoordiger van Nederland om spijt te betuigen in Suriname. Dit is voor sommigen, waaronder Zunder niet te accepteren. De commissie-voorzitter ziet graag de koning of Premier van het land in hoogsteigen persoon de excuses doen. Kan het zijn dat niet alle Surinamers Weerwind als Nederlandse minister accepteren, en toch excuses wensen van het huidig Nederland, waar hooggeplaatsten niet allemaal meer blank zijn, en sommigen zelfs Surinaamse roots en uiterlijk hebben?