maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Archieven oudste openbare Surinaamse muloschool naar NAS

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

Het archief van de Hendrikschool, de oudste openbare muloschool in Suriname, is bijzonder, omdat deze school veel prominenten heeft afgeleverd aan de Surinaamse maatschappij. De oud-leerlingen van de Hendrikschool zijn in alle lagen van de maatschappij te vinden, van ondernemer, docent, jurist, notaris, schrijver, medicus tot president van ons land.

De Hendrikschool werd op 8 november 1887 officieel in gebruik genomen door gouverneur Hendrik Smidt. In verband met hun 135 jaar bestaan heeft de school haar archieven overgedragen aan het Nationaal Archief Suriname (NAS). De archiefcollectie van de school bestaat uit stamboeken, receptieboeken van jubileumvieringen en fotocollecties.

Het overdrachtsdocument werd ondertekend door de directeur van het directoraat Cultuur, Roseline Daan en de nationale archivaris, Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad. Bij de ondertekening waren ook aanwezig het onderhoofd van het NAS, Audrey Hofwijks-Koenders, Cynthia Mcleod (oud-leerlinge van de Hendrikschool) en de oud-directeur van de Hendrikschool, J. Matauli- Doerga.

De twee laatstgenoemden hebben zich vooral ingezet om de archieven met medewerking van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te doen overdragen aan het NAS. Vermeldenswaard is de directe betrokkenheid van drs. Marie Levens, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om het archief over te brengen naar het NAS.

Op 27 juni 2002 werd de Hendrikschool samen met de historische binnenstad van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. McLeod benadrukte het belang om de archieven van de Hendrikschool te conserveren en behouden voor de samenleving. Zij vertelde dat zij bij het verzorgen van gastcolleges in de Verenigde Staten (VS) ook werd uitgenodigd om ook gastcolleges te verzorgen in Canada.

En daar kwam zij in contact met een joodse professor die op zoek was naar informatie over Jozef Nassy. Het holocaust museum in Washington DC was toen van plan een tentoonstelling te organiseren over het werk van Jozef Nassy.

Jozef Nassy was geboren in Suriname en kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in de concentratiekamp. In het concentratiekamp had Jozef Nassy al zijn werken geschilderd en getekend. Tijdens het onderzoek naar het leven en werken van Jozef Nassy, heeft Mcleod belangrijke informatie over Jozef Nassy gevonden in de archieven van de Hendrikschool in Suriname.

Zij doet een oproep aan alle scholen om hun archieven goed te bewaren en behouden, omdat met name de stamboeken belangrijke genealogische informatie kunnen bevatten over hun oud leerlingen en studenten.

Matauli-Doerga heeft ook het jubileumboek ‘Herinneringen aan de Hendrikschool’ 135 jaar 1887- 2022’ ovehandigd aan het NAS, het directoraat Cultuur en aan Cynthia Mcleod.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameArchieven oudste openbare Surinaamse muloschool naar NAS