maandag 30 januari 2023
26.6 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
5
(1)

Arbeidsinspectie te Groningen heeft nu Klachtenbureau

lees ook ...

President Santokhi is bij 50-jarig bestaan CLAD

President Chandrikapersad Santokhi was op vrijdag 27 januari 2023 aanwezig bij het vijftigjarig bestaan van de Centrale Landaccountantsdienst van Suriname (CLAD), de interne accountant van de overheid...

De dependance van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) in Groningen, Saramacca, heeft een klachtenbureau Arbeidsinspectie gekregen. Was het zo dat de bedoelde dependance zich in de afgelopen jaren richtte op de registratie van werkzoekenden en vacatures en op de bemiddeling tussen werkzoekenden en bedrijven in het district, vanaf 1 januari 2023 zal dit bijkantoor zich meer richten op de ondersteuning van het Directoraat Arbeidsinspectie, zoals het toezien op de naleving van de Surinaamse arbeidswetgeving in Saramacca.

Naar aanleiding hiervan heeft minister Steven Mac Andrew onlangs, een werkbezoek gebracht aan het personeel van de dependance en heeft hij zich ter plekke georiënteerd. Hij werd vergezeld van de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie, Rowan Noredjo, en de onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson.

Volgens Mac Andrew moet de reorganisatie worden gezien in het kader van recente ontwikkelingen op het beleidsgebied Arbeidsmarkt. Zo is gebleken dat er in het district een afname is van de fysieke registratie en bemiddeling. Dit kan volgens de bewindsman komen door de introductie, enkele maanden geleden, van de digitale registratie van vacatures en werkzoekenden, waardoor zowel bedrijven als werkzoekenden de digitale registratie en bemiddeling boven de fysieke aanmelding prevaleren. Hij sluit ook niet uit dat de afname mogelijk te maken kan hebben met een afname van economische activiteiten in Saramacca.

Terwijl er een afname is van de fysieke registratie en bemiddeling, vindt de minister dat er veel werk aan de winkel is voor de Arbeidsinspectie in het district, waar vele werknemers in loondienst zijn en waarbij werkgevers zich niet altijd houden aan de arbeidswetgeving. De bewindsman benadrukte dat de Arbeidsinspectie een belangrijke rol heeft te vervullen in het streven naar decent work voor iedereen, dus ook de werknemers in Saramacca. De minister heeft aangekondigd dat het hulpkantoor als een Claims Control Centre van de Arbeidsinspectie (klachtenbureau) zal functioneren, waarbij werknemers en werkgevers in hun district terecht kunnen voor inlichtingen en klachten. Het personeel zal volgens hem worden getraind om invulling te kunnen geven aan de nieuwe taken en uitdagingen.

De dependance van het ministerie in Saramacca is al langer dan 20 jaren ondergebracht in het pand van het commissariaat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameArbeidsinspectie te Groningen heeft nu Klachtenbureau