dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
0
(0)

Apetina heeft geen baat bij Cessna vliegtuig van Samuels

lees ook ...

President Santokhi plant fruit en groenten op zijn verjaarda...

President Chandrikpersad Santokhi, heeft op zijn geboortedag, in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), en groenten en fruit ...

Japanaloe Aines het dorpshoofd van het inheemse Wayanadorp Apetina heeft meegedeeld dat het dorp geen voordeel heeft aan het Cessna vliegtuig dat in 2017 is aangeschaft ten door Samuels.  Stichting Kuluwayak Apetina zegt verantwoordelijk te zijn voor het vliegtuig. Deze stichting deed geloven dat het Cessna vliegtuig er zou zijn voor het dorp, maar het dorp heeft er geen voordeel aan.

“We hadden de stichting gevraagd om een tarief (SRD 300) te betalen dat minder was dan dat van de andere vliegmaatschappijn (SRD 400), maar dat wilde ze niet”, zegt Aines. De stichting vond dat de vliegkosten heel hoog zijn. Het dorp en de stichting hebben geen overeenkomst bereikt voor een redelijk tarief. Buiten de wil van de gemeenschap werden de opbrengsten beheerd door de stichting. De gemeenschap heeft toen de samenwerking met de stichting Kuluwayak Apetina  opgezegd en men maakte geen gebruik van het vliegtuig. De stichting heeft ook de afspraak om drie jongemannen van het dorp op te leiden tot piloot. Dit is nooit geschied.

De Cessna zou ingezet worden voor Apetina en andere inheemse dorpen van Trio’s en Wayanas. Een groot deel van deze dorpen is alleen via de rivier te bereiken. Bootreizen kunnen dagen duren. Johan Neni van Apetina ergert zich aan het feit, dat er extra betaald moest worden bij een chartervlucht, wanneer iemand anders wilde meevliegen. Dit  was nooit het geval bij andere vliegmaatschappijen.  “Soms vliegen we gratis mee met toestellen die zijn gecharterd door bedrijven, organisaties of personen”, zegt Neni . Vrachtvervoer kostte SRD.15,- per kg. Dit vond de gemeenschap ook te hoog. De voorzitter van de stichting  Samo Schelts was niet bereikbaar voor commentaar.

Op 23 maart onthulde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in De Nationale Assemblee dat de vorige regering met staatsmiddelen een vliegtuig heeft aangeschaft. Het ging om geld op rekening van de overheid bij de Surinaamse Postspaarbank(SPSB), en het bedrag was US$.443.685.-.  Het vliegtuig bleek bij een particulier te zijn. Kort nadat het onderzoek begon werd er een bedrag van US$.150.000 en dagen later US$. 30.000.- teruggestort.

Gilbert Samuels heeft kort daarna in alle toonaarden hetgeen de minister naar voren had gebracht ontkent. Volgens hem ging het om een “normale lening”. Hij bracht ook naar voren dat de inheemse gemeenschap in het gebied baat had aan de operaties van het vliegtuig. Er zou  volgens hem een sociaal-economisch project bestaan, die in het verleden breed in de media was uitgemeten. De stortingen waren “gewone aflossingen”, ook al zijn dit de eerste aflossingen na drie jaar. Het bedrag van de minister van US$.443.685,- zou helemaal niet kloppen. “Waar de minister met dit bedrag vandaan komt weet ik niet, maar ik heb een offerte opgestuurd aan de bank met een offertebedrag dat ruim de helft is hiervan” zei Samuels. Hij dreigde met een rechtzaak. “Ze zullen het moeten rectificeren”, stelde hij. De NDP-fractie in het parlement vond dat er geen bewijzen waren, na de bekendmaking door minister Achaibersing. Later is ook bewezen dat het bedrag werkelijk is betaald zoals de minister naar voren bracht.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameApetina heeft geen baat bij Cessna vliegtuig van Samuels