dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Apenpokken plaagt meerdere landen

lees ook ...

Newmont Suriname betuigt medeleven na tragisch mijnbouwongev...

Newmont Suriname heeft met grote verslagenheid kennisgenomen van het tragische mijnbouwongeval dat op maandag 20 november plaatsvond in het kleinschalige mijnbouwgebied te Matawai in Brokopondo en in ...

De Verenigde Staten en landen in Europa worden geplaagd door apenpokken. Het virus werd voor het eerst gevonden in het Democratische Republiek Congo in 1970 bij apen. Op 7 mei is het de eerste keer  ontdekt buiten Afrika. Dit was ooit een zeldzame virus, maar nu zijn in minder dan twee weken tientallen gevallen verspreid over heel Europa en andere westerse landen. In Nederland is het eerste geval officieel ook vastgesteld. Suriname kent geen geval. 

 In Engeland biedt men mensen, die mogelijk in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon en gezondheidswerkers een pokkenvaccin aan. Men wil ook meer pokkenvaccin inkopen. Het biedt enige bescherming tegen dit virus.

Apenpokken verspreid zich minder snel dan het coronavirus. Er zijn relatief weinig besmettingen. Het verspreidt zich door ademhalingsdruppels, en was bekend als iets dat over kon gaan van dier op mens. Nu blijkt een mens een ander te kunnen besmetten. Het gaat gepaard met huiduitslag. Overal staan proffesionals nu op scherp, om deze ziekte te beperken. De verwachting is, dat men voorlichting zal geven over deze aandoening.

In het Verenigd Koninkrijk komt het vooral voor bij homo- of biseksuele mannen, maar ook mannen die seks hebben gehad met besmette mannen.

In Suriname is er geen geval van deze ziekte vastgesteld.  “Als ministerie van Volksgezondheid blijven we alert en naar informatie vragen bij de instellingen die ons moeten rapporteren over huiduitslag en alle andere verschijnselen”, aldus Sukul, directeur van Volksgezondheid. Zelfs als de ziekte zou opduiken in Suriname hoopt men het te kunnen beperken.

Het zal wel een uitdaging zijn voor artsen. Poliklinieken zullen moeten worden aangepast. Het ministerie van Volksgezondheid wil met alle betrokkenen werken aan preventie. Men hoopt dat de gemeenschap een bepaalde mate van immuniteit heeft om stand te houden als het nogig mag blijken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameApenpokken plaagt meerdere landen