De Anti-Corruptie Commissie (ACC), aangesteld door president Chandrikapersad Santokhi in mei dit jaar, is momenteel bezig met het uitzetten van haar voorbereidende werkzaamheden. Deze werkzaamheden omvatten het regelen van logistieke zaken, het opzetten van het wettelijk kader voor het indienen van meldingen van misstanden, en het handhaven van de verplichte verklaring van inkomsten en vermogen.
De ACC wordt voorgezeten door mr. Ilse Krenten, die benadrukt dat de oprichting van de commissie essentieel is op basis van de Anti-corruptiewet. Deze wet stipuleert onder andere dat de ACC van cruciaal belang is voor het voorkomen en bestrijden van corruptie binnen de publieke sector. De commissie bestaat uit zeven deskundige en onafhankelijke leden, benoemd voor een periode van vijf jaar door de president van de Republiek Suriname.
De ACC valt onder het budget van het ministerie van Justitie en Politie en rapporteert jaarlijks over haar preventieve taken aan de regering en De Nationale Assemblee (DNA). Een van de belangrijkste taken van de ACC is het informeren van de samenleving en het verstrekken van educatie over anti-corruptie. Daarnaast stelt de commissie integriteitscodes op voor overheidsinstellingen en houdt zij zich bezig met het registreren van misstanden.
Ook is de commissie verantwoordelijk voor het documenteren van ontvangstbewijzen van de verklaringen van inkomsten en vermogen van publieke functionarissen, die zij van notarissen ontvangen. Voorzitter Krenten benadrukt dat de aanpak flexibel is en afhankelijk van de omstandigheden kan worden aangepast.
De ACC heeft als voornaamste prioriteit voor de komende periode het informeren van zowel de samenleving als publieke functionarissen in het bijzonder. In de tweede en derde week van november zullen er informatiesessies worden gehouden voor publieke functionarissen over het Besluit Verklaring van Inkomen en Vermogen en het Register Ontvangstbewijzen.
Deze sessies zullen plaatsvinden in de Congreshal, en verdere aankondigingen hierover zullen via de media worden verspreid. Ook staat er een anti-corruptieweek op het programma in verband met de Wereld Anti-Corruptie Dag op 9 december, gevolgd door een reeks trainingssessies voor de ACC-leden later die maand.