woensdag 29 maart 2023
28.1 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
1
(1)

Angisa binden om erfgoed te behouden

lees ook ...

Narcoticabrigade houdt informatiesessies op scholen

De afdeling Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname verzorgd in samenwerking met de buurtmanagers; bikers en afdeling jeugdzaken informatie sessies op verschillende scholen in stad en district...

Op 1 juli zal Carmen Brug-Cotino, meer bekend als Sisi, op de Facebookpagina van Design Essentials Suriname (DES) de cursus ’leren binden van een angisa’ verzorgen. De tijd is acht uur s’ avonds. Sisi heeft een passie voor de Afro-Surinaamse klederdracht, zoals zij het van haar moeder heeft geleerd.

Sisi heeft nooit eerder lessen verzorgd, maar haar dochter Berryl wist haar te overtuigen om haar kennis op dit gebied te delen tijdens een live cursus. De bedoeling is om jongeren te stimuleren met deze cursus als basis. Zij kunnen dan met hun eigen creativiteit komen tot het ontwikkelen van nieuwe vormen, zodat dit erfgoed levend wordt gehouden.

De angisa, een gesteven hoofddoek, was ooit één van de belangrijkste kledingstukken van de Afro-Surinaamse vrouw. Er zijn nog vrouwen, die het koesteren. De verschillende bindwijzen zijn een manier om boodschappen over te brengen. Sisi trok vóór de uitbraak van de Covid-pandemie in Suriname op elke 1 juli in een fleurige koto en angisa de stad in vergezeld van kinderen en kleinkinderen. Regelmatig werd de groep dan gestopt voor een fotoshoot, omdat men met hen op de foto wilde.

De ‘les’ zal hier en daar gevarieerd worden met verhalen over de angisa, om te komen tot een prachtig geheel. Deelnemers moeten allen een gesteven doek van negentig bij negentig centimeter hebben en minimaal vijftien kopspelden. Sisi adviseert de beginnelingen om krantenpapier of stevig cadeaupapier met dezelfde afmeting te gebruiken voor deze les.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAngisa binden om erfgoed te behouden