woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Andere mogelijkheden om staatsinkomen te verhogen dan BTW of straatacties

lees ook ...

Nachtmerrie in Leiding 17: vader wurgt tienerdochter na ruzi...

Vanochtend heeft een man zijn tienerdochter om het leven gebracht op Leiding 17, waarna hij een giftige stof heeft ingenomen. Hij verkeert momenteel in kritieke toestand en is overgebracht naar de Spo...

BTW op brandstof is verhoogd van 5 naar 10 procent en gaat op 1 oktober in. De vakbeweging is niet te spreken en heeft hierover een brief geschreven aan president Santhoki. Men eist aanhouding van de verhoogde BTW. Straatacties zijn niet uitgesloten, indien nodig, omdat dit de hele samenleving raakt. Men wil antwoord vóór de verhoging, omdat ook ons hoofdvoedsel onbetaalbaar zal worden als de regering zijn plannen op dit gebied door laat gaan. 

Tijdens een persconferentie vrijdag jongstleden hielden Robby Berenstein (C-47), Hendrik Jamaloodin (COL) en Pool (AZP-vakbond) voor dat deze btw-verhoging funest zal zijn voor de samenleving, door het effect dat het zal hebben op goederen en diensten. “Ik heb niet het idee dat de regering doorheeft…ze zijn zo blind geworden…wat de impact is van deze maatregelen”, zei Berenstein. Alle resultaten zoals brandstofvergoeding en andere secundaire voorzieningen en loonsverhogingen, die vakbonden de afgelopen periode met werkgevers zijn overeengekomen, zullen door de verhoogde btw in een klap ongedaan gemaakt worden met de doorvoering van de verhoogde btw volgens Berenstein.

De vakverenigingen COL, C-47 en bij hen aangesloten bonden, bonden bij veiligheidsdiensten en in de gezondheidszorg alsook ontevreden leerkrachten uiten hun misnoegen, omdat er andere mogelijkheden zijn om via btw extra inkomsten binnen te halen. Het lijkt erop dat de regering “vertikt” meer btw te halen bij de goudsector, de valutatransacties en het casinowezen, ondanks het Internationaal Monetair Fonds daar wel voorstander van is.

Het bedrijfsleven worstelt ook met de BTW-verhoging, vooral de rijstsector, omdat met de invoering hun productiekosten zullen stijgen, met als gevolg ook prijsstijgingen naar de gemeenschap toe, waardoor ons hoofdvoedsel rijst onbetaalbaar zal worden.

De vakorganisaties eisen, dat de verhoging van de BTW wordt aangehouden,  en de belastingschijven verruimd worden, zodat loontrekkers een groter besteedbaar inkomen hebben. Hierover is men al geruime tijd in gesprek met de autoriteiten.

Bron: United News

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAndere mogelijkheden om staatsinkomen te verhogen dan BTW of straatacties