donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Ananas potentie te groeien tot exportproduct

lees ook ...

Commissie geïnstalleerd voor evaluatie Ontslagwet 2018

De Ontslagwet van 2018 zal worden geëvalueerd door de commissie 'Evaluatie Ontslagwet 2018', die onlangs is geïnstalleerd voor een periode van 6 maanden. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgele...

De ananasproductie in Suriname heeft de potentie om uit te groeien tot de tweede deviezenverdiener binnen de landbouwsector. Dit zegt Wensly Perea, directeur van Amea Cashew & Pineapple Industries N.V. Er moeten wel eerst een aantal randvoorwaarden worden geschapen om dit doel te bereiken, waaronder het opschalen van de productiearealen, het verbeteren van de kwaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van externe kennis om de productie te vergroten en het toepassen van teelttechnieken volgens internationale standaarden. Vandaag 27 juni is het internationale Ananasdag.

Amea Cashew & Pineapple Industries N.V. is tijdens de 3de ronde van het ‘Innovation in Firms’ (IFS) pilotprogramma van het ministerie van EZ, in aanmerking gekomen voor een investering, de zogeheten ‘matching grant.’ Het IFS-programma heeft het bedrijf in staat gesteld om onder meer de noodzakelijke machines aan te schaffen voor het verwerkingsproces.

Uit de grant zijn onder andere zonnepanelen en een minigraafmachine aangeschaft. Perea benadrukt dat vooral de graafmachine ondenkbaar is in het voorbereidingsproces naar het verbouwen van ananas. Dit ananasbedrijf plant 12 ha ananas per jaar en heeft een maandelijkse productie tussen de 2,5 en 3 ton. Het bedrijf exporteert naar Frans-Guyana, maar kan voorlopig niet in de behoefte voorzien.

Het Innovation in Firms Program wordt gesponsord door de Inter-American Development Bank (IDB).

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAnanas potentie te groeien tot exportproduct