maandag 20 maart 2023
23.8 C
Paramaribo
7.1 C
Amsterdam
0
(0)

Amoksi maakt afspraken voor technische assistentie met top VN-functionaris

lees ook ...

Hospital unions want personnel to have an SRD 3,000 purchasi...

Union chairman Imro Edam of's Lands Hospitaal stated, "The various unions are currently holding talks and the Ministry of Health has already been informed of this wish by writing.” He claims the union...

In Genève, Zwitserland, heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) namens Suriname een onderhoud gehad met de hoge commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN), Michelle Bachelet. Er is met deze bespreking directe invulling gegeven aan de toezegging van Suriname voor de voortzetting en versterking van de samenwerking met onder andere mensenrechten organen van de VN.

De ontmoeting met deze top VN-functionaris heeft geresulteerd in afspraken voor technische assistentie op diverse gebieden, waaronder het operationaliseren van een onafhankelijk Nationaal Mensenrechten Instituut. Dit in overeenstemming met de Beginselen van Parijs, inclusief publieke bewustwording over wat zo’n instituut is en de werkzaamheden inhouden.

De Beginselen van Parijs omvatten een aantal criteria van de VN voor de instelling van nationale mensenrechteninstituten. Ook zijn er afspraken voor ‘train the trainers’ mogelijkheden voor gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, bijvoorbeeld in het toepassen van een op mensenrechten gebaseerde benadering, training en advies met betrekking tot mensenrechten, inclusief de (gronden) rechten van inheemsen en tribale volken.

Er is ook gekeken naar de constructieve samenwerking met het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR) om vooruitgang te boeken in de ratificatie van de belangrijkste internationale mensenrechteninstrumenten waar Suriname nog geen partij bij is en om de verplichtingen die voortvloeien uit geratificeerde mensenrechtenverdragen op te nemen in haar nationaal rechtssysteem. Verder worden er mogelijkheden met betrekking tot stages en fellowship programma’s bij het OHCHR bekeken.

Deze technische bijstand van de VN (OHCHR) wordt verleend in de vorm van deskundige adviezen, opleidingscursussen, workshops en seminars, beurzen, verstrekking van informatie en documentatie, en beoordeling van de nationale behoeften op het gebied van de mensenrechten. Er zullen op korte termijn concrete acties volgen in samenwerking met het Bureau van de hoge commissaris voor mensenrechten en de VN-vertegenwoordiging in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAmoksi maakt afspraken voor technische assistentie met top VN-functionaris