donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
0
(0)

Anti-Witwas Council brengt rapport uit aan president

lees ook ...

Spanningen tussen Brunswijk en Santokhi -Brandstof duurder-9...

- Spanningen tussen regeringspartners VHP en ABOP steeds openlijker - Brandstof vandaag weer duurder. een liter loodvrij kost nu bijna 27 SRD - 95% van de georganiseerde leerkrachten bleven gisteren...

President Chandrikapersad Santokhi heeft op vrijdag 30 juli 2021 een meeting bijeengeroepen van de Anti-Money Laundering Steering Council(AMLS) die eerder deze maand door hem werd geïnstalleerd. In de council zitten ministers die direct en indirect te maken hebben met het vraagstuk Anti-Money Laundering: de bestrijding van de financiering van terrorisme en handel in wapen en munitie. President Santokhi zit de Steering Council voor.

In de Anti-Money Laundering Steering Council hebben zitting de ministers van: Justitie en Politie (JusPol); Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking; Financiën en Planning (BIBIS); de Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de waarnemend procureur-generaal. In 2013 bestond de Steering Council uit 3 functionarissen met name de ministers van Financiën en Planning, Justitie en Politie en de Governor van de Centrale Bank van Suriname dat dit jaar is verruimd. De president als hoogste politieke besluitvormingsorgaan is deel van de AMLS.

Begin van de maand is ook een PIU geformeerd dat als aanhangsel van de AMLS uitvoering moet geven aan besluiten van de Steering Council, maar tegelijkertijd ook voorwerk doet zodat de Council goed onderbouwde  besluiten kan nemen. De PIU zal ook deels of geheel belast  worden met de uitvoering van die besluiten. De PIU hoort bij de Steering Council, maar in het besluit van de PIU is ook opgenomen dat de zij contact onderhoudt met de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC).

De NAMLAC  is een commissie waarin vertegenwoordigers zijn van de overheid, Justitie, Politie, Meldpunt ongebruikelijke transactie, het Openbaar Ministerie en daarnaast ook de Belastingdienst en de Gaming board. Deze functionarissen hebben in hun instellingsbeschikking staan dat ze onder meer op het beleidsniveau voorbereidende werkzaamheden verrichten voor de Steering Council, die dan de voorbereidende beleidsactiviteiten beoordeelt en beslist.

Coördinator Baidjnath Panday zegt dat na de installatie van de Steering Council begin van deze maand de president heeft gevraagd om enkele documenten op te stellen. Een daarvan is een actieplan die de PIU heeft bediscussieerd en opgesteld en dat is gepresenteerd. Er zijn 8 directe actiepunten benoemd en toegelicht die vorm moeten krijgen. Tegelijkertijd hebben we in onze PIU-deliberaties kunnen vaststellen dat er een aantal aandachtsgebieden zijn die eveneens geadresseerd moeten worden. Vandaag is onder andere besloten dat er een aantal van de aandachtsgebieden worden gebracht naar de regeringsvergadering c.q. de Raad van Ministers.

Een van de meest verstrekkende aandachtspunt is dat het rapport van het project van het managementteam voor een National Risk Assessment (NRA) goedgekeurd moet worden door de regering. De Raad van Ministers zal zich daarover buigen”, geeft de coördinator verder aan. Er is aangegeven dat het rapport van de NRA en ook wat we als land wettelijk en qua rechtshandhavings- en toezichtsinstituten, als twee basisdocumenten zullen aanbieden aan de Caribbean Financial Action Task Force voor de evaluatie komend jaar 2022 in de periode van februari- of maart. Nu volgen er stappen om het rapport finaal te krijgen met de goedkeuring van de regering zodat het een public statement krijgt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAnti-Witwas Council brengt rapport uit aan president