Een genetisch gemanipuleerd varkenshart is voor de eerste keer getransplanteerd naar een mens in een ziekenhuis van de Amerikaanse stad Baltimore. Er wordt gesproken van een medische primeur. Indien dit succesvol blijft, zal het hoop bieden aan vele patiënten met falende organen wereldwijd. Specialisten waren maandag acht uren bezig met het overzetten van het varkenshart.
De doorbraak kan ervoor zorgen dat men zal werken naar het aanleggen van voorraden dierlijke organen voor transplantatie bij menselijke patiënten. Dierenwelzijn organisaties zien dit niet graag.
In 2021 kregen 4.354 Amerikanen een orgaan. Meer dan de helft daarvan zijn nieren, volgens de Network of Organ Sharing een non-profit organisatie. Er is een groot tekort aan organen en velen sterven terwijl zij wachten.
De ontvanger van het orgaan in Baltimore (Maryland) is een 57-jarige man, die aan een hartaandoening leed, die hem weinig overlevingskansen bood. Hij kwam volgens de normale procedure niet in aanmerking voor een donorhart, omdat zijn kansen niet groot waren.
David Bennett uit Maryland, de patient om wie het gaat, maakt het goed. “Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, zegt Bartley Griffith, de uitvoerder van de operatie. De eerste 48 uur zijn probleemloos verlopen. Er zijn geen tekenen, dat zijn lichaam het orgaan niet accepteert. Indien dit zo blijft, kan hij van de machine worden gehaald, omdat zijn lichaam nu goed werkt.
Er zijn tot dit punt vele experimenten geweest met dierlijke organen op mensen. In October 2021 werd een genetisch gemanipuleerd varkensnier getransplanteerd bij een hersendode persoon, en het werkte direct goed.