maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
4.8
(4)

Amerikaanse ambassade schenkt US$ 345.600 voor restauratie Elisabeth Samson huis

lees ook ...

VN coördinator bespreekt verbetering gezondheidszorg met min...

Joanna Kazana, de Resident Coördinator van de Verenigde Naties (VN), heeft een kennismakingsbezoek afgelegd bij minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Tijdens dit bezoek op dins...

Met de officiële toewijzing van US$ 345.600 door de Amerikaanse ambassadeur Karen Lynn Williams aan de voorzitter van de Stichting Elisabeth Samson Huis Cynthia MacLeod, is de restauratie van het al jaren in bouwvallige staat verkerende Elisabeth Samson Huis aan de Wagenwegstraat 22, een stap dichterbij gekomen. De overhandiging van de donatie heeft maandag plaatsgevonden.

Van de vele projecten die wereldwijd zijn ingediend bij het U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation (AFCP) is een handjevol projecten uitverkoren, waaronder de restauratie van het Elisabeth Samson Huis, dat in aanmerking kwam voor het hoogste bedrag dat voor de 2022 competitie voor het AFCP Grants Program werd toegekend. Het maximale bedrag dat uitgekeerd kan worden bedraagt US$ 500.000 per project.

Het U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation (AFCP) is een speciaal fonds dat financiële ondersteuning geeft aan de preservering van archeologische sites, historische gebouwen, museale collecties en vormen van traditionele culturele expressie, zoals inheemse talen en kunstnijverheid.

Volgens de restauratie architect ligt het in de bedoeling om volgende maand een aanvang te maken met de restauratie van het casco.

Samson (Paramaribo, 1715 – Paramaribo, april 1771) was een zakenvrouw in Suriname tijdens de Nederlandse kolonisatie. Als vrouw én ‘vrije zwarte’ leidde zij een onderneming die uiteindelijk bestond uit diverse plantages. In Amsterdam liet zij een boot bouwen voor het vervoer van haar producten.

Bekend werd zij echter door haar juridische strijd om te kunnen trouwen met een blanke man. Samson is een belangrijke, maar ook omstreden vrouw in de Surinaamse geschiedenis, omdat ook zij gebruik maakte van slaven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAmerikaanse ambassade schenkt US$ 345.600 voor restauratie Elisabeth Samson huis