woensdag 17 april 2024
25 C
Paramaribo
4.9 C
Amsterdam
5
(2)

Amerikaans medisch team volbrengt tweede missie in Suriname

lees ook ...

Het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) heeft voor de tweede keer een missie volbracht in Suriname. Sinds 19 februari 2024 heeft dit medische team uit het Amerikaanse leger Surinaamse medische professionals bijgestaan met behandelingen en voorzieningen. Ambassadeur Robert Faucher van de Verenigde Staten van Amerika prijst het als een ongekend succes, dat de prestaties van het voorgaande jaar overtreft. De formele afsluiting van de missie vond plaats op 28 februari 2024 in het auditorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), in aanwezigheid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Het missieteam heeft nauw samengewerkt met Surinaamse medische professionals van het AZP, Stichting Jeugd Tandverzorging (JTV) en de Medische Zending (MZ). De 42-koppige Amerikaanse equipe, bestaande uit chirurgen, artsen, verpleegkundigen, tandartsen, biomedische technici en experts in optometrie, heeft medische diensten verleend op verschillende locaties, waaronder het AZP, Wanica Ziekenhuis, Militair Hospitaal, JTV-hoofdkwartier en de medische kliniek te Brownsweg. Daarnaast zijn educatieve sessies gehouden voor Surinaamse medici om nieuwe vaardigheden aan te leren. Bovendien is een schenking gedaan van 4100 kilogram aan farmaceutische producten en 32 containers met chirurgische benodigdheden voor spoedeisende hulp, oogzorg, tandheelkundige zorg en eerstelijnszorg, met een totale waarde van meer dan USD 250.000.

Ambassadeur Faucher beschouwt de missie van 2024 als een verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. “Er zijn tumoren verwijderd, ingeklapte longen behandeld, ziekenhuisapparatuur gerepareerd en een splinternieuwe operatiekamer in gebruik genomen, terwijl het ziekenhuispersoneel nieuwe vaardigheden heeft verworven”, verklaarde hij. Hij ziet het succes van de missie als een symbool van de nauwe samenwerking tussen democratieën en de sterke relatie tussen Suriname en de VS.

Het staat op de agenda om in de komende jaren, samen met Surinaamse partners, de LAMAT-missie voort te zetten en uit te breiden. “Een cruciaal aspect van deze missie is dat onze landen nu beter voorbereid zijn om samen te werken in potentiële noodsituaties, zowel in Suriname als elders”, aldus de Amerikaanse ambassadeur. Minister Ramadhin is zeer dankbaar voor de steun van de missie, die hij ziet als een versterking van de medische zorg. Met name verwelkomt hij het educatieve aspect van de missie als antwoord op de uitdaging van de braindrain in de medische sector.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAmerikaans medisch team volbrengt tweede missie in Suriname