donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
0
(0)

Frankrijk gaat voor bescherming Guyanaschild

lees ook ...

President Santokhi stelt werkgroepen in voor ontwikkeling va...

President Chandrikapersad Santokhi heeft werkgroepen geïnstalleerd voor de ontwikkeling van de gebieden Para, Commewijne en Creola & omgeving. Deze gebieden hebben decennialang te kampen gehad met...

Tijdens de receptie op de Franse ambassade in verband met de viering van de Franse Nationale feestdag op 14 juli stond ambassadeur Antoine Joly stil bij de rol die Frankrijk wil vervullen in de regio vooral met betrekking tot het Guyana-schild. “We worden als buren geconfronteerd met dezelfde uitdagingen. We delen gezamenlijk het Guyana-schild en net als jullie willen wij het beschermen en wij waarderen het”, zei de ambassadeur.

De ambassadeur geeft aan dat Frankrijk drie grote prioriteitsgebieden heeft. Deze zijn het opzetten van een regionaal veiligheidsnetwerk met alle strategische partners in de regio om onder andere de veiligheid van de grenzen te verhogen, het tegengaan van illegalle visserij en het oplossen van het migratievraagstuk. Verder krijgt klimaatverandering een belangrijke plaats in het buitenlands beleid van de Fransen. Joly zegt dat Franrijk gaat voor behoud van het bos van voornamelijk het Guyana-schild.

Frankrijk streeft verder naar economische groei in de regio vooral met betrekking tot de strategische partners. “Laat het Guyana-schild het voorbeeld zijn van een intelligent bosbeleid en klimaatevenwicht, maar ook een aanwinst voor de ontwikkeling van mensen die er op een duurzame manier leven”, waren de woorden van ambassadeur Joly.

President Santokhi stond net als ambassadeur Antoine Joly ook stil bij het klimaatvraagstuk, omdat Klimaatverandering een bedreiging blijft voor laaggelegen kuststaten, met name kleine eilandstaten in ontwikkeling. “Een specifieke uitdaging is de toegang tot adequate klimaatfinanciering. Terwijl we ons allemaal voorbereiden op de VN-conferentie over klimaatverandering van de partijen (COP26) later dit jaar in Glasgow, verwachten we dat de deelnemers het eens kunnen worden over ambitieuze toezeggingen”, aldus President Chandrikapersad Santokhi.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameFrankrijk gaat voor bescherming Guyanaschild