maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Alleyne: “Onduidelijkheden btw gaan Consumentenkring niet onopgemerkt voorbij”

lees ook ...

Ontruiming Baka Nis uitgesteld

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft kortgeleden voor de aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers de pers geïnformeerd dat ontruiming van de woongemeenschap Baka NIS is uitgesteld, na bemi...

De vele onduidelijkheden over de belasting over toegevoegde waarde (btw) gaan de samenleving niet onopgemerkt voorbij, zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname. Deze vorm van belastingheffing is op zondag 1 januari 2023 ingegaan. De Consumentenkring is wel voorstander van een goede uitvoering. De Consumentenkring krijgt dagelijks klachten binnen van consumenten die met allerlei vragen zitten.

De Consumentenkring ziet de btw als een goede zaak, maar de voorbereidingen rond het invoeren zouden toch beter moeten zijn geweest. “Wat je nu krijgt, is dat de consumenten het gelag moeten betalen,” merkt voorzitter Alleyne op.

Hij meent dat de consumenten naast de 12 procent omzetbelasting, nu 10 procent daarboven moeten neertellen voor goederen. “Hoewel de regering gezegd heeft dat er gedurende de eerste drie maanden geen btw geheven zou moeten worden, merken we dat er toch winkeliers zijn die btw heffen,” benadrukt de voorzitter.

Wat volgens hem ook voor meer verwarring zorgt, is dat er producten zijn waarop er geen btw geïnd mag worden. Echter is gebleken dat er op deze goederen toch 5 procent btw wordt doorberekend door de winkeliers.

“Dit heeft als gevolg dat de prijzen van alle producten omhoog zijn gegaan, waardoor de consument deze situatie niet meer kan volgen,” stelt Alleyne. Hij is ook van mening dat al voor de invoering, er sprake was van btw-heffing. “Winkeliers hebben voor de ingangsdatum de prijzen van hun goederen verhoogd,” verduidelijkt de voorzitter.

Voorzitter Alleyne stelt voor dat de btw voor de komende zes maanden wordt opgeschort, om zaken goed uit te leggen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAlleyne: “Onduidelijkheden btw gaan Consumentenkring niet onopgemerkt voorbij”