maandag 11 december 2023
24.4 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
4.8
(4)

Alles wordt duurder met de BTW per 01 juli

lees ook ...

AFD-project ter ondersteuning Marwina Ziekenhuis herstart na...

Op vrijdag 1 december bracht een delegatie onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, samen met de Franse ambassadeur voor Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste, en Pierre Bourguig...

Fiscaal jurist Roy Rijger heeft op een gehouden presentatiemoment voor de regeringsraad, aangegeven dat de belasting toegevoegde waarde (btw) een belangrijk middel is om de overheidsfinanciën beter te organiseren. Het ging  over de invoering van de BTW als consumentenbelasting. De presentatie werd gehouden op 26 januari jongstleden.

Aan de regering werd een update geven over de stand van zaken rond de introductie per 01 juli. De fiscaal-jurist legt uit dat de overheid de uitdaging heeft om voldoende middelen te verdienen voor het financieren van haar doelen en de BTW kan daarbij helpen. De BTW is een consumptiebelasting, waarbij de consument belasting betaalt over datgene waarvoor wordt uitgegeven. Daarentegen gebeurt bij inkomsten- oftewel loonbelasting het tegenovergestelde: de loontrekker betaalt dan belasting over het loon dat wordt ontvangen.

Consumptiebelasting betekent dat iedereen in het land belastingplichtig is. Rijger zegt dat het met de BTW niet de bedoeling is dat mensen meer heffingen gaan betalen. Met de verhoging van de belastingvrije grens zijn de loontrekkers al wat geholpen. Met de invoering van de BTW zal men nu op gekochte goederen belasting betalen”.

Een enorme uitdaging is echter dat een grote groep mensen geen loonbelasting meer betaalt nu de belastingvrije som is opgetrokken. Rijger vindt het belangrijk dat er met de instelling van de BTW een systeem van vrijstelling komt op basisgoederen en –diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Dit om te voorkomen dat de BTW als extra kostenpost voor burgers gaat gelden.

Rijger spreekt van een enorme uitdaging, waarvoor er geen andere keus is. “We moeten het doen”, zegt hij en merkt op dat Suriname één van de weinige landen in de wereld is, zonder BTW en in de Caricom het enige land zonder deze vorm van heffing.

Dat Suriname ook haast het enige land is waar een groot deel van de bevolking niet meer voor haar eerste levensbehoeften kan zorgen, zal ook wel bekend zijn bij de beleidsmakers.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameAlles wordt duurder met de BTW per 01 juli