Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Algemeen minimum uurloon verhoogd

Geplaatst

op

Het algemeen minimum uurloon is voor dit jaar met 0,92 cent verhoogd, van SRD 5,22 naar SRD 6,14. Ook voor de sectoren die zijn genoemd in de Wet Minimum Uurloon (WMU) gelden voor dit jaar hogere minimum uurlonen. Voor winkelbedrijven is dat SRD 7,37 en voor horeca- en bewakingsbedrijven SRD 8,60.

Buurtwinkels, winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen en minder dan vier personeelsleden hebben, mogen het algemeen minimum uurloon hanteren in plaats van het sectoraal minimum uurloon. Ook kleine horecabedrijven die minder dan dertien werknemers hebben, mogen het algemeen minimum uurloon gebruiken. De uitzondering geldt niet voor bewakingsbedrijven, die moeten ongeacht het aantal werknemers minimaal SRD 8,60 per uur uitbetalen.

Bij aanname van de wet, in augustus 2014, was al bepaald dat het algemeen minimum uurloon SRD 6,14 zou zijn en dat dit bedrag in drie fases zou worden doorgevoerd. Bij het ingaan van de eerste fase op 1 januari 2015 was het tarief SRD 4,29, in de tweede fase in 2016 SRD 5,22. Sinds 1 januari van dit jaar is het maximale tarief dat was vastgesteld ingegaan.

Het minimum uurloon is vastgesteld op basis van een koers van SRD 3,35, voor een Amerikaanse dollar. Er is uitgegaan van een zesdaagse werkweek en 200 werkuren per maand. Minister Soewarto Moestadja streeft ernaar om, in overleg met de sociale partners, een eventuele aanpassing van het minimum uurloon op zijn laatst op 1 januari 2018 rond te krijgen. Hij wil daarmee voorkomen dat kwetsbare groepen onder werkenden in extreme armoede vervallen.

Het minimum uurloon geldt ook voor uitzendkrachten, parttimers, losse krachten, tijdelijke krachten, contractarbeiders, avondwerkers en werknemers in proeftijd. Hogere bedragen, dan het wettelijke vastgestelde minimum uurloon, die zijn overeengekomen mogen volgens deze wet niet worden verlaagd door werkgevers of opdrachtgevers. De wet verplicht de werknemer erop toe te zien dat zijn werkgever hem niet minder betaald dan het vastgesteld minimum uurloon. Het ministerie van Arbeid zal dit jaar bestuur sancties en strafmaatregelen conform de wet toepassen op werkgevers of opdrachtgevers die zich niet houden aan de WMU.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Mala

vind je het gek dat iedereen nasr Nederland vluchtAdvertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen