Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Algemeen minimum uurloon verhoogd

Geplaatst

op

Het algemeen minimum uurloon is voor dit jaar met 0,92 cent verhoogd, van SRD 5,22 naar SRD 6,14. Ook voor de sectoren die zijn genoemd in de Wet Minimum Uurloon (WMU) gelden voor dit jaar hogere minimum uurlonen. Voor winkelbedrijven is dat SRD 7,37 en voor horeca- en bewakingsbedrijven SRD 8,60.

Buurtwinkels, winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen en minder dan vier personeelsleden hebben, mogen het algemeen minimum uurloon hanteren in plaats van het sectoraal minimum uurloon. Ook kleine horecabedrijven die minder dan dertien werknemers hebben, mogen het algemeen minimum uurloon gebruiken. De uitzondering geldt niet voor bewakingsbedrijven, die moeten ongeacht het aantal werknemers minimaal SRD 8,60 per uur uitbetalen.

Bij aanname van de wet, in augustus 2014, was al bepaald dat het algemeen minimum uurloon SRD 6,14 zou zijn en dat dit bedrag in drie fases zou worden doorgevoerd. Bij het ingaan van de eerste fase op 1 januari 2015 was het tarief SRD 4,29, in de tweede fase in 2016 SRD 5,22. Sinds 1 januari van dit jaar is het maximale tarief dat was vastgesteld ingegaan.

Het minimum uurloon is vastgesteld op basis van een koers van SRD 3,35, voor een Amerikaanse dollar. Er is uitgegaan van een zesdaagse werkweek en 200 werkuren per maand. Minister Soewarto Moestadja streeft ernaar om, in overleg met de sociale partners, een eventuele aanpassing van het minimum uurloon op zijn laatst op 1 januari 2018 rond te krijgen. Hij wil daarmee voorkomen dat kwetsbare groepen onder werkenden in extreme armoede vervallen.

Het minimum uurloon geldt ook voor uitzendkrachten, parttimers, losse krachten, tijdelijke krachten, contractarbeiders, avondwerkers en werknemers in proeftijd. Hogere bedragen, dan het wettelijke vastgestelde minimum uurloon, die zijn overeengekomen mogen volgens deze wet niet worden verlaagd door werkgevers of opdrachtgevers. De wet verplicht de werknemer erop toe te zien dat zijn werkgever hem niet minder betaald dan het vastgesteld minimum uurloon. Het ministerie van Arbeid zal dit jaar bestuur sancties en strafmaatregelen conform de wet toepassen op werkgevers of opdrachtgevers die zich niet houden aan de WMU.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Mala

    vrijdag 6 januari 2017 at 13:32

    vind je het gek dat iedereen nasr Nederland vlucht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

KLM Vlucht vanuit Suriname 24 uur vertraagd

Geplaatst

op

By

Wegens een ‘cockpitprobleem’ is de KLM vlucht van Paramaribo naar Amsterdam (KL 714) op maandag 24 september met 24 uur vertaagd.

Volgens schema zou het toestel maandagochtend rond 07:40 uur landen op Schiphol. Door de 24 uur vertraging zal de Boeing 747 nu op dinsdag 25 september rond dezelfde tijd in Amsterdam aankomen.

De heen vlucht naar Suriname (KL 713) liep vandaag door een lekkage in het toestel ook grote vertraging op. Er moest gewacht worden op een onderdeel. Het vliegtuig had om 11:15 uur moeten vertrekken, maar koos pas dik vijf uur later het luchtruim naar Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Bouterse met spoed naar Cuba vanwege een ernstige complicatie

Geplaatst

op

By

President Desi Bouterse is vandaag met spoed naar Cuba vertrokken vanwege een ernstige complicatie die hij heeft opgelopen. Dit meldt een betrouwbare bron in gesprek met de Surinaamse krant Suriname Herald, die niet bij naam genoemd wil worden.

Op vragen van de krant hebben de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad en raadsadviseur Eddy Jozefzoon dit echter ontkend.

De afgelopen maand was het staatshoofd naar Cuba vertrokken voor een herniaoperatie. Naar zijn zeggen, bij zijn terugkomst, is de operatie goed verlopen. Ook werd hij goed behandeld door het medische personeel van Cuba.

Het staatshoofd moest nog drie weken blijven in Cuba na de operatie, zodat er nagegaan kon worden of er enige complicatie was opgetreden.

UPDATE, er is een reactie van het Nationaal Informatie Instituut:
President Desi Bouterse, is niet naar Cuba vertrokken voor een ingreep. Volgens een onjuist bericht van Suriname Herald zou de president met spoed richting Cuba zijn vertrokken als gevolg van ernstige complicaties van de operatie die het staatshoofd heeft ondergaan de vorige maand. Dit berust echter niet op waarheid. President Bouterse is goed herstellende van zijn laatste ingreep en verkeert in goede gezondheid, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |